szerző:
Eduline

Szeptembertől minden hároméves gyereket kötelező lesz óvodába járatni - ki kaphat felmentést?

©

„A kötelező óvodai nevelés alól a felmentési kérelemnél nem csak az egzisztenciális szint, az anyagiak számítanak természetesen, hanem sokkal inkább az érzelmi, mentális fejlesztésre alkalmas családi légkör megléte" – nyilatkozta a Világgazdaságnak az Emmi köznevelésért felelős államtitkársága. A 3 éves kortól kötelező óvodai nevelést (jelenleg 5 év a korhatár) jövő szeptembertől vezetik be, és a családi pótlék folyósítását is óvodalátogatáshoz kötik.

A kötelező óvodai nevelés alól a felmentés a 3, illetve 4 éves gyermekeket érintheti abban az esetben, ha a szülő az erre vonatkozó kérelmét, indoklással benyújtja az óvodavezetőnek.

Számít az óvodapedagógus, a védőnő, a szakértői bizottság véleménye, sőt adott esetben a gyámhivatal, a háziorvos, sőt a helyi önkormányzat gyermekvédelmi munkatársa is fontos információkkal tud szolgálni.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület (MÓE) elnöke szerint semmilyen felmérés nem készült arról, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek nem járnak óvodába. Neki az a tapasztalata, hogy vidéken igen sok ilyen család járatja óvodába a gyerekét a jobb körülmények, az ingyenes étkezés miatt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!