szerző:
Eduline

Több iskolatitkár és szülő jelezte az elmúlt napokban, hogy gond van a diákigazolványok igénylésével.

©

Az Indexnek egy iskolatitkár azt írta, májusban hivatalos értesítést kaptak az Oktatási Hivataltól, hogy megújul a diákigazolvány-igénylésre szolgáló oldal, nyáron nem lesz elérhető, de júliusra kész lesz. Aztán nyáron jött a következő email, hogy mégsem készült el, de majd szólnak, ha megvan.

Azt is írta, hogy a május előtt leadott igénylésre ki tud adni ideiglenes igazolványt, aki viszont erről lemaradt, az ideiglenest sem kaphat. Az Index elért egy iskolaigazgatót, ő megerősítette, hogy a webes felületet nyárra ígérték, és az valóban megcsúszott, de ő azt mondta, ezekben a napokban már megnyílt az oldal. Most viszont azért nem tudnak rendesen dolgozni, mert állandóan leáll, vagy kidobja az iskolatitkárokat a felület, vélhetően a túlterhelés miatt is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint már a tanév végén megkezdték az Oktatási Igazolványok Intézményi Adminisztrációs Rendszerének bevezetését, ám technikai okok miatt végül csak szeptemberben tudják elindítani. Hozzátették: az intézmények igazolni tudják az utazási kedvezményre való jogosultságot, a hivatal tájékoztatta a közlekedési társaságokat, hogy várhatóan több igazolás lesz forgalomban, "így a késés a közlekedésben nem fog fennakadást okozni".

Több ezer iskolás diákigazolványa késhet, máshogy vásárolhatnak diákbérletet

Egy időre diákigazolvány nélkül maradhatnak az elsős és az átiratkozó diákok, a tervezettnél később vezetik be ugyanis az oktatási igazolványok adminisztrációs rendszerét. A szabadpecs.hu portált néhány iskolai dolgozó kereste meg, mert aggódnak amiatt, hogy diákigazolvány nélkül maradnak az elsős és átiratkozó gyerekek ősszel.

Igazolással lehet diákbérletet venni

Az elsős diákok a diákigazolvány igénylésével egyidejűleg az iskolában kérhetnek igazolást, azzal vásárolhatnak budapesti diákbérletet. Ezt a diákigazolvány igénylésére szolgáló rendszerből, központilag sorszámozva nyomtatják ki, megjelölve benne, hogy a diákigazolvány igénylése folyamatban van - közölte múlt héten a BKK.

A közleményben azt írták, az igazolás 60 napig érvényes, és ha ezalatt nem készül el a diákigazolvány, újabb igazolást kell kérni. Az igazoláson szerepel a tanuló 11 karakterből álló oktatási azonosítója, ezt kell megadni a tanulóbérlet vásárlásakor.