szerző:
Eduline

Tanévenként legalább egy-másfél millió forintot kell tandíjra félretenniük azoknak a szülőknek, akik az állami iskolák helyett valamelyik budapesti nemzetközi általános iskolába szeretnék beíratni gyerekeiket.

©

A kilencvenes években több nemzetközi iskola jött létre a fővárosban és a környező településeken, legtöbbjük külföldi tanterv alapján szervezi az oktatást, a végzősök külföldi vagy nemzetközi érettségivel zárják tanulmányaikat, így könnyen tovább tudnak tanulni nemcsak itthon, hanem bármelyik külföldi egyetemen is. 

A külföldi oktatást meg kell fizetni

A Britannica International School Magyarország legrégebbi brit iskolájaként hirdeti magát, már ötéves kortól fogadnak gyerekeket, a diákok 18 éves korukig, vagyis az érettségiig tanulhatnak itt. Az iskola az alsóbb évfolyamok legfontosabb feladatának tekinti felkelteni és fenntartani a gyermekek természetes érdeklődését, hogy saját maguk tapasztalják meg a tudás elsajátításának élményét. Az iskola tandíjköteles, az általános iskolás osztályokban tanulóknak 2 600 000 - 3 100 000 forintba kerül egy tanév, attól függően, hogy alsó vagy felső tagozatról van szó.

Négyszeres túljelentkezés: majdnem ezren felvételiznek az AKG általános iskolájába

Majdnem ezer jelentkezési lap érkezett az Alternatív Közgazdasági Gimnázium szeptemberben induló általános iskolájába. "Január 15-én lezártuk az AKG általános iskolai felvételi jelentkezést a 2018/19-es tanévre. További jelentkezéseket sajnos nem tudunk már fogadni. Közel 1000 gyermekre érkezett jelentkezési lap az öt évfolyamra összesen, és az AKG kötődéssel rendelkező gyerekek száma is jóval magasabb a vártnál" - olvasható az AKG általános iskolájának Facebook-oldalán.

A Greater Grace International School angol tannyelvű, keresztény szellemiségű nemzetközi magániskola, itt egy alsós diák tandíja 3 385 000 forint évente, a 9-10. évfolyamosok 3 890 000, a 11-12. osztályosok pedig 3 985 000 forintot fizetnek.

A Gustav Eiffel Francia Óvodába, Általános Iskolába és Gimnáziumba majdnem negyven országból érkeznek diákok, az oktatás a francia oktatási minisztérium hivatalos tantervét követi, a felső tagozat négy évfolyamos, a gimnázium pedig hároméves. A diákoknak itt is fizetniük kell az oktatásért, ez alsó tagozatban több mint 1,5 millió forintot, felső tagozatban és gimnáziumban pedig 1 millió 800 ezer forintot tanévenként.

Budapesti Német Iskola és Thomas Mann Gimnáziumban az oktatás német nyelven, a német tantervhez igazodva folyik. A végzősök a német érettségi mellett letehetik a magyart is. A tandíj évi 3150-3975 euró, vagyis 976 000-1 230 000 forint.

Hárommilliós tandíj évente: ide menekíti gyerekeit az elit?

Tanévenként legalább egy-másfél millió forintot kell tandíjra félretenniük azoknak a szülőknek, akik az állami iskolák helyett valamelyik budapesti nemzetközi gimnáziumba íratnák be gyerekeiket. Cserébe brit, amerikai vagy francia tanterv szerinti oktatást, választható kurzusokat, külföldi vagy nemzetközi érettségi bizonyítványt és - sok helyen - egyenruhát kapnak.