szerző:
Eduline

Vége a szobafogság és a zsebpénzmegvonás korának: egy friss tanulmány szerint a tinédzserek a mobiltelefonjuk...

Vége a szobafogság és a zsebpénzmegvonás korának: egy friss tanulmány szerint a tinédzserek a mobiltelefonjuk elkobzását tartják a legsúlyosabb büntetésnek. Az egyik telekommunikációs cég által kezdeményezett felmérés során megkérdezett 11 és 18 év közötti diákok 15 százaléka válaszolta azt, hogy akkor szenved a legjobban, ha a szülei elveszik tőle a mobiltelefont – adta hírül a The Telegraph.

Azok körében pedig, akik smartphone-t, iPhone-t vagy Blackberryt használnak, még magasabb ez az arány: 80 százalékuk retteg attól, hogy elkobozzák az elektronikus kütyüjét. A megkérdezett tinédzserek hatoda mondta azt, hogy az elmúlt egy évben legalább havonta egyszer elvették tőle a telefont. A szülők leggyakrabban azért büntették így a gyerekeiket, mert sokallták a telefonszámlán szereplő összeget.

A felmérés során a cég mintegy négyezer diákot és szülőt kérdezett meg. A tanulmány szerint minden tizedik diák ötletes módon próbálja meg kikerülni a „mobilnélküliséget”: a szülők tudta nélkül egy második készüléket is vásárolnak, hogy a büntetés alatt is tudják tartani a kapcsolatot a külvilággal. Ma már a tinédzserek 90 százalékának van mobiltelefonja, legtöbbjüknek ráadásul ez a legértékesebb személyes tárgya.

A felmérésből kiderül, hogy a szülők más elektronikus kütyüktől, például az MP3 lejátszótól és a laptoptól is előszeretettel fosztják meg ideiglenesen a gyereküket, ha büntetésre kerül sor. Megverte, majd órákra a szekrénybe zárta lányát egy kaliforniai édesanya – a kegyetlen büntetésről itt olvashatsz bővebben.