szerző:
Eduline

428 iskolaigazgatót nevez ki szerdán Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, az eredménytelen pályázat...

©

428 iskolaigazgatót nevez ki szerdán Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, az eredménytelen pályázat miatt azonban 95 iskola igazgató nélkül kezdi meg a tanévet - írja az Index. Ezekre a helyekre új pályázatot írnak ki, amelynek legkorábban szeptember végén lehet eredménye. A legtöbb helyen addig valamelyik igazgatóhelyettes vezeti az iskolát.

Egy budapesti iskola tanára a portálnak azt mondta: a pályázat végeredménye a tantárgyfelosztásra is hatással lehet. Ha az igazgatóhelyettes lesz az igazgató, akkor kell egy új helyettes, akinek az óráit másnak kell átvennie. Az is elképzelhető, hogy az új igazgató mindenkit lecserél, szeptemberben pedig szinte lehetetlen szaktanárt találni. A törvény ráadásul most már nem engedi meg azt sem, hogy egy végzős tanárképzőst alkalmazzon az iskola.

Az iskolák januárban kerültek az önkormányzatoktól az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik), így az igazgatók kinevezésének joga az oktatásért felelős miniszterre szállt, aki ezt Hoffmann Rózsának adta át. Az államtitkár a nevelőtestület, a szülői munkaközösség és az önkormányzat véleményét nem köteles figyelembe venni, a döntését pedig nem kell megindokolnia.

A 95 igazgatói helyre összesen 190-en jelentkeztek. Hoffmann Rózsa szerint ezekben az esetekben "nem lehetett jó lelkiismerettel döntést hozni". 88 pályázó esetében nem volt meg a jelölteknek az iskola irányításához elvárt végzettsége, a többi esetben pedig - a minisztérium tájékoztatása szerint - a véleményezés nem a megadott határidők között történt, a pályázónak nem volt elég szakmai gyakorlata, vagy a határidő után nyújtotta be pályázatát. Van, ahol a pályázati kiírás ellenére nem nyelvszakos tanárt neveztek ki: erről itt olvashattok.