szerző:
MTI

A Magyar Waldorf Szövetség (MWSZ) elfogadta az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak (EBH) a Kispesti Waldorf Iskolával kapcsolatban hozott, hátrányos megkülönböztetést megállapító határozatát - közölte Marosváry Péter elnök szombati közleményében. Az intézmény azért nem vett fel egy diákot az iskolába, mert leszbikus pár neveli.

©

Az EBH a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértése miatt 50 ezer forintra büntette az iskolát. A jogi képviseletet ellátó Háttér Társaság szeptember 26-án azt közölte az MTI-vel, azért szabtak ki büntetést az iskolára, mert az intézmény a diák felvételét leszbikus anyja és annak nőnemű élettársa miatt utasította el.

A történtekre utalva az MWSZ azt hangsúlyozta, egyedi esetről van szó. "Az egyenlő bánásmód elve, az esélyegyenlőség megteremtése, a másság elfogadása kiemelt elemként jelenik meg a Waldorf-pedagógiában a mindennapokban éppúgy, mint a kifejezetten ezt célzó tevékenységek során" - írta Marosváry Péter. Az EBH szerint az osztályközösségbe történő befogadást nem lehet megtagadni azzal a hivatkozással, hogy a gyermek a többségi társadalomtól eltérő családban él.

Korábban az anya az iskola vezetését ellátó Igazgatási Konferenciához fordult panasszal, ám onnan azt a választ kapta, hogy a döntésben semmilyen kivetnivalót nem találnak; ezt követően indította meg az eljárást az EBH-nál az intézmény ellen.

Az eljárás során az iskola azzal érvelt, hogy a gyermek érdekében volt szükség az elutasításra, mivel az osztályban számos atrocitás érte volna. A hatóság viszont nem fogadta el az érvelést. Úgy foglalt állást, hogy az oktatási intézmények egyik feladata, hogy a felügyeletére bízott gyermekeket egymás iránti toleranciára neveli.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!