szerző:
Eduline

''Még a végén a tanulók azt hinnék, időnként nem árt felülbírálni saját, megkérdőjelezhetetlennek hitt elveinket''. Várható volt, hogy a tanároknak nem tetszik majd a kötelező tagságú Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe - a hvg.hu összegyűjtötte a legmarkánsabb véleményeket.

Nem nyűgözte le az etikai kódex tervezete a tanárokat
©

A Hívatlanul Hálózat Facebook-csoportjában számtalan reakció érkezett az új tanári etikai kódexre. A legnagyobb vihart a tanárok ruházatára vonatkozó passzusok kavarták, a tervezet szerint ugyanis a pedagógus „külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját" - írja a hvg.hu.

Ahogy korábban megírtuk, a Nemzeti Pedagógus Kar által készített kódexet a szervezet honlapján bocsátották szakmai vitára, a végleges verzió szeptemberben készülhet el.

A kódexben a tanárok megjelenését és magánéletét is szabályoznák: a munkát ''megjelenésükben és magaviseletükben méltósággal és példamutatóan'' kell ellátniuk. Emellett egy etikus tanár „gondosan kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását, ennek veszélye esetén azonnal megfelelő segítséget kér"; „küzd az elszürkülés, az üres, rutinból végzett munka és a kiégés ellen".

A szabályokat enyhíti, hogy áthágásuknak a figyelmeztetésnél szigorúbb következménye csak azok esetében lehet, akik a pedagóguskarban tisztséget töltenek be. A tanárok ugyanakkor így sem örülnek, hogy az állam ilyen szinten szeretné megszabni, mit kellene tenniük. A következő tanév tanárokat érintő változásairól itt olvashattok.

A Facebook-csoportban az egyikük arról vall, hogy ''május táján nem átal térdnadrágban tanítani, néhanapján ujjatlan, lenge ruhában tart ének órát''. ''Nyáron céda módjára fürdőruhára vetkezem'', és "néha ordítva röhögök azokkal, akik a szívemnek kedvesek".

Van ugyanakkor, aki szerint az öltözködés csak gumicsont, ''a szellemi függetlenségünkbe való belepiszkálás'' pedig sokkal nagyobb baj.

A kódex szerint a pedagógus "szilárd világnézeti meggyőződéssel rendelkezik". ''A kételkedés, a vívódás, a bizonytalanság bizony a jellemtelen gyengék sajátja. Még a végén a tanulók azt hinnék, időnként nem árt felülbírálni saját, megkérdőjelezhetetlennek hitt elveinket'' - írja erre reagálva a magyar-német szakos Sulyok Blanka az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületének honlapján.

A pedagógus szerint a kódex szembemegy azzal a nézettel is, amely szerint a tanár-diák viszonynak partnerségen, az oktatásnak pedig játékon és projektmunkán kell alapulnia. "Te jó ég, mennyi időt elpazaroltam tudománytalan (és főleg elvtelen) pszichológusok könyveire. Dobom is ki a kukába az összeset, nehogy megint kísértésbe essek" - írja.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!