szerző:
Eduline

Régóta foglalkoztatja a szakembereket, hogy mi a legjobb a gyerekek fejlődése szempontjából: ha már óvodáskorban...

Régóta foglalkoztatja a szakembereket, hogy mi a legjobb a gyerekek fejlődése szempontjából: ha már óvodáskorban számolni és olvasni tanítják őket, vagy ha csak egyszerűen hagyják őket játszani. Úgy tűnik, a University of California kutatói megtalálták a választ a kérdésre: szerintük a matematikai képességek korai fejlesztésével a gyerekek jobb eredményeket érhetnek el későbbi tanulmányaik során, a középiskolában és az egyetemen – adta hírül a Huffington Post.

©

Több mint húszezer óvodás matematikai, nyelvi és egyéb képességeit vizsgálták; azt is megfigyelték például, hogyan teremtenek kapcsolatot a kortársaikkal. A gyerekek eredményeit később is folyamatosan figyelemmel kísérték.

A kutatók arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akik már óvodásként rendszeresen foglalkoztak a számokkal, később mind matematikából, mind a nyelvi készségeiket tekintve megelőzték a kortársaikat.

Az eredményen maguk a kutatók is meglepődtek. „Eddig mindenki azt hitte, hogy az az óvodás lesz eredményes az iskolában, aki szépen fejezi ki magát, és már korán megismerkedik a betűkkel. Ezzel ellentétben azt találtuk, hogy a matematikai készségek fejlesztése, vagyis a számolás a későbbi kiváló tanulmányi eredmény kulcsa” – mondta Greg Duncan professzor. Tényleg jobbak a fiúk matematikából? Összefoglalónkat itt olvashatod.