szerző:
Eduline

Több mint ezer magán- és alapítványi iskola marad internetszolgáltatás nélkül január elsejétől, a nem állami és nem önkormányzati intézményeket 2012-től ugyanis kizárják a 2003 óta működő Közháló Programból. Az erről szóló értesítést szerda este, a téli szünet előtti utolsó napon küldte el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az iskolaigazgatóknak – tudta meg az eduline.

©

A téli szünet előtti utolsó tanítási napon értesítette a fejlesztési tárca a nem állami és nem önkormányzati fenntartású iskolák igazgatóit arról, hogy az intézményükben 2012. január 1-től megszüntetik a „közháló” – régi nevén Sulinet – szolgáltatást, ezentúl az intézményeknek kell gondoskodniuk az internethozzáférésről.

Az eduline-nak nyilatkozó iskolaigazgatók azt mondták, szerda este kapták meg a minisztérium emailjét, vagyis több intézmény valószínűleg a téli szünet utáni első napon, január 3-án szembesül majd azzal, hogy kikapcsolták az internetszolgáltatást.

„A probléma az, hogy az intézményeknek így forrást kell találniuk erre a célra, és ha még sikerül is, kell keresni egy új internetszolgáltatót. Az ünnepek miatt ez akár több hetet is igénybe vehet, így előfordulhat, hogy az oktatási intézményekben január első felében nem lesz internet” – mondta Bak Zsófia, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnökhelyettese.

A fejlesztési tárca levele

Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr!


Ezúton tájékoztatom Önt, hogy a közintézmények informatikai szolgáltatásokkal történő ellátására 2003-ban létrejött Közháló Program szolgáltatásaira kötött szerződés a jelenlegi szolgáltatóval 2011. december 31-én lejár. A Közháló Program 2012. január 1-tõl megváltozott szerkezetben folytatódik tovább.

A Közháló Program szerkezeti változásai következtében újradefiniálásra került a Közháló Program kedvezményezetti köre. A megújuló Közháló Program 2012. január 1-tõl az állami és önkormányzati fenntartású közoktatási és kulturális intézmények számára biztosít interneten keresztül elérhetõ hozzáférést és infokommunikációs szolgáltatásokat. Az érintetti körbe nem tartozó intézmények számára a Közháló Program szolgáltatásai 2012. január 1-tõl nem érhetõk el.

Tekintettel arra, hogy az Ön által vezetett intézmény a fentiekben leírt érintett körön kívül esik, az intézmény számára 2012. január 1-tõl a Közháló Program szolgáltatásai központilag nem kerülnek finanszírozásra.

Kérem, hogy az internet szolgáltatás további beszerzéséről szíveskedjék önállóan gondoskodni.

Budapest, 2011. december 21.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A sulinet.hu-s domaineket is elveszítik

A program ráadásul nemcsak internethozzáférést biztosított az iskoláknak, hanem tárhelyet és emailcímeket is – nem véletlen, hogy a legtöbb magyarországi oktatási intézmény honlapja az iskolaneve.sulinet.hu domain alatt érhető el, ahogy a tanárok és az igazgatók is sulinet.hu végződésű emailcímekről leveleznek.

Mivel ezeket nem vihetik tovább, az érintett iskoláknak hat munkanap alatt kellene új szolgáltatót találniuk, és teljesen új iskolai honlapot létrehozniuk – mindezt a két ünnep között, a téli szünetben. „Az új szolgáltatóra átálláshoz komoly beavatkozásokat kell elvégezni az intézmények hálózatán, amihez felkészült rendszergazdára lenne szükség. Viszont nagyon sok iskola működik úgy, hogy egyszer, évekkel ezelőtt valaki beállított nekik mindent, és nincs olyan munkatársuk, aki hozzá tudna nyúlni a rendszerhez ” – mondta Bak Zsófia.

Hozzátette: a jogtiszta szoftvereket használó iskolák működési is teljesen megbénulhat, a szoftvereket ugyanis száznyolcvan naponként aktiválni kell, ezt pedig csak a közhálón tehetik meg. Úgy tudjuk, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete azt kéri a minisztériumtól, hogy csak március 1-jén kapcsolják ki a szolgáltatást - választ még nem kaptak.