szerző:
Eduline

Tizenöt év igazgatóság után, két évvel a nyugdíjba menetele előtt lemond és külföldre megy tanítani Somogyi László a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium vezetője - írja Vasárnapi Hírek. Elmondása szerint távozásának fő oka az iskolai autonómia megcsonkítása.

©

A szakszervezeti vezetőként is dolgozó Somogyi László szerint „az érdekvédők esélytelenek voltak az oktatás átalakításakor”. Az ország tizennyolcadik legjobb gimnáziumának vezetője elmondta a Vasárnapi Híreknek, hogy az utolsó csepp a pohárban az volt, ahogy a nyugdíjas tanárokkal bánt az oktatáspolitika.

„Ha akkor rögtön felálltam volna, nehéz helyzetbe hoztam volna az iskolát, de akkor határoztam el, hogy nem töltöm ki a mandátumomat. Olyan kollégákat hoztak megalázó helyzetbe, akik az életüket áldozták a tanításra és a gyerekekre, mégis nekik kellett kérvényezni, hogy tovább dolgozhassanak”.

Somogyi szerint ez őt is, és a nyugdíjas pedagógusokat is megviselte. Véleménye szerint „ilyet nem lehet csinálni emberekkel, pláne nem olyanokkal, akik hosszú évtizedek óta kiválóan végzik a munkájukat, és rajonganak értük a gyerekek. Igazából ők tesznek szívességet, hogy még tanítanak”.