szerző:
Eduline

Setényi János szerint nem azt kérdezik a diákoktól, amit az iskola tanít, ezért kialakult egy "árnyékgazdaság" az iskola mellett, ami erre felkészíthet.

Ezen a hétvégén szervezik az általános iskolás diákok számára a négy-, hat- és nyolcosztályos gimnáziumi felvételi vizsgákat. A GazdaságTV ezzel kapcsolatban is kérdezte Setényi János oktatáskutatót, aki szerint a diákok nem egyenlően futnak neki a felvételi eljárásnak. Úgy véli, hogy az iskolák nem készítik fel megfelelően a gyerekeket a felvételi vizsgára, így előnybe kerülnek azok, akik magántanárok segítségét vehetik igénybe.7

A felvételi vizsgára külön készülni kell, teszteket kell begyakoroltatni a gyerekekkel, akik igazán jó eredményt így érhetnek el - hozta fel példaként Setényi. A magántanárok rendszerét az oktatás körüli "árnyékgazdaságként" jellemezte, amit csak bizonyos társadalmi csoportok engedhetnek meg maguknak.

"Ilyen osztály alapú szelekció kevés európai országban létezik"

- mondta Setényi, aki szerint ezeregy sebből vérzik a magyar közoktatás, ennek egyik súlyos eleme ez, aminek tényéről senki nem akar beszélni.

A teljes anyag itt megtekinthető: