szerző:
Eduline

Meddig érvényesek a diákigazolványok, és meddig válthattok diákbérletet? Fontos, hogy ezeket észben tartsátok, ha nem akartok súlyos büntetéseket kifizetni a tömegközlekedésen.

©

Meddig érvényesek a diákigazolványok?

2016/2017-as tanévre illetve a 2016/2017-es második félévére érvényes diákigazolványokkal a kedvezményes utazási lehetőséget 2017. október 31-éig vehetitek igénybe.

Meddig válthattok kedvezményes bérletet?

Legkésőbb 2017. október 31-es kezdőnappal válthattok kedvezményes bérletet, ami a rajta feltüntetett érvényességi időn belül, de legkésőbb 2017. december 1-jén 02:00 óráig használható utazásra. Kedvezményes tanulóbérletet csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet használni. Ezek nélkül a bérletszelvény nem érvényes, utazásra nem jogosít.

Mi történik, ha nincs érvényes diákigazolványotok?

A tanköteles tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő október 31-éig, amely tanévben a tanuló a tanköteles kor felső határát betölti. Az oktatási intézmény által kiállított ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolások a kiállítástól számított 60 napig érvényesek, szükség szerint tehát 60 naponta újat kell beszerezni.

Diákigazolvány-igénylés lépésről lépésre, hogy semmi ne maradjon ki

Mi a teendő, ha idén kezditek az egyetemet vagy főiskolát, ezért diákigazolványt kell igényelnetek? 1. lépés: Ha diákigazolványt szeretnétek igényelni, akkor első utatoknak az okmányirodában/kormányablakban visz majd, ahol a NEK adatlapotok igénylését kezdeményezik. Ehhez szükségetek lesz a személyigazolványotokra és a és lakcímkártyátokra is.