szerző:
eduline/mti

Csak légi úton tudja élelmiszerrel ellátni a mexikói kormány a sztrájkoló tanárok által elszigetelt Oaxaca tagállamot. A közép-amerikai ország déli részében lévő, elszegényedett területre csütörtökön indítják a hadsereg egy repülőgépén az első segélyszállítmányt.

©

Egy hónapja erősödtek fel és váltak erőszakossá Mexikóban a kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanárok tüntetései, akik most napok óta fontos országutakat tartanak lezárva a térségben, ez legsúlyosabban Oaxaca tagállamot érinti.

José Antonio Meade szociális fejlesztési miniszter bejelentette: légi úton kukoricát, babot és tejport fognak szállítani azokba a térségekbe, ahol élelmiszerhiány lépett fel a közelmúltban. "Nem engedhetjük meg, hogy a viszályokat a legszegényebbek kárára rendezzük" - tette hozzá a szociális tárca vezetője.

Kapcsolódó cikkeink
Durván elbántak a sztrájktörő tanárokkal Mexikóban
Elfajultak a tanártüntetések Mexikóban, többen meghaltak
Már nyolc halott a mexikói tanárok tüntetésein

A tanári szakszervezet által mozgósított tüntetők az ellen tiltakoztak az Oaxaca szövetségi államban lévő Nochixtlán város mellett, hogy a reform részeként a kormány kötelezővé teszi a tanárok értékelését, valamint hogy június közepén őrizetbe vették Rubén Núnezt, a CNTE szakszervezet vezetőjét egyebek között pénzmosás és korrupció gyanújával.

©

A tiltakozók egy csoportja lezárt egy országutat a fővárostól, Mexikóvárostól 260 kilométerrel délre található Nochixtlán mellett, a CNTE pedig a kormány elleni lázadásra szólított fel. A tanárok és a rendőrség összecsapásaiban több ember meghalt, és meghaladja a százat a sebesültek száma.