szerző:
MTI

Leggyakrabban ázsiai származású tanulók szenvednek el megfélelmlítést és erőszakot saját iskolatársaiktől az...

Leggyakrabban ázsiai származású tanulók szenvednek el megfélelmlítést és erőszakot saját iskolatársaiktől az amererikai iskolákban - mutatta ki egy tanulmány.

A szombaton nyilvánosságra hozott kutatás szerint az ázsiai kamaszok 54 százaléka számolt be az iskolai üldöztetésről mind saját iskolatársaik, mint a tanárok részéről. A fehér gyerekek körében 31,3 százalékot, a feketéknél 38,4-et, a latin tinédzserek közül pedig 34,3 százalékot ért már hasonló atrocitás a 2009-ben az igazságügyi és az oktatási tárcák által kezdett felmérés szerint, amelyben 6500, 12-18 éves tanulót kérdeztek ki.

A "kibererőszak" tekintetében még riasztóbbak a számok: az interneten megfélemlített ázsiai diákok aránya már 62 százalékos szemben a fehérek 18,1 százalékával.

"Ezek az adatok teljes mértékben elfogadhatatlanok, változtatnunk kell rajtuk. Gyermekeinknek félelem nélkül kellene iskolába járniuk" - közölte Arne Duncan oktatásügyi miniszter.

Amerikai képviselők szerint a fiatal ázsiai-amerikaiak elleni erőszakhullám elsősorban nyelvi okokra vezethető vissza, illetve arra az ellenséges attitűdre - amely 2001. szeptember 11. után lett jellemző -, amely miatt ezeket a tanulókat "muszlimként" stigmatizálják. A tanulmány során "ázsiai származásúnak" tekintették a távol-keleti, az indiai szubkontinensről származó és a délkelet-ázsiai eredetű családok gyermekeit.