szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akadozik vagy egészen egyszerűen elérhetetlen a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer azaz a KRÉTA, a fenntartó szerint kibertámadás lehet az oka.

Az utóbbi napokban fennakadások vennek az online iskolai rendszerrel. Hol tanárok, hol a diákok nem tudnak belépni a rendszerbe, néha szinte zökkenőmentesen elérhető az oldal, de olyan is előfordult, hogy egy családban a diákok profiljai közül a KRÉTA az egyiket beengedte, míg a másik fiókot nem - derült ki a visszajelzésekből.

Az ügyben a Népszava megkereste az eKRÉTA Informatikai Zrt-t, akik azt írták, a rendszer folyamatosan működik, de elérhetőségét a hozzá vezető informatikai hálózat működése is befolyásolja. Miután az oldal közölte velük, hogy más hazai portálokon is fennakadásokat okoztak korábban kibertámadások, a cég azt a tájékoztatást adta: „a kapcsolatot biztosító hálózati elemek részleges működési problémáinak elhárítása után a KRÉTA rendszer elérése ismét zavartalan lesz a felhasználók számára”.

Az oldalnak az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) is megerősítette, hogy túlterheléses kibertámadás okozhatta azt, hogy sokan nem tudnak belépni a felületre. A KK abban reménykedik, hogy a probléma hamarosan megoldódik - tették hozzá.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!