szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Balatoni József szerint bármi lehet az érettségivel, úgy kell készülni, hogy időben és rendben fog menni, de bármelyik pillanatban megváltozhat a helyzet.

A digitális oktatás zajlik már egy ideje, közelegnek az érettségik, mindenki feszülten várja, hogy mi lesz. A médiában Jocó bácsiként ismertté vált pedagógus a Pénzcentrumnak beszélt arról, hogy mindenkit megvisel a bizonytalanság, főképpen az érettségizőket.

Jocó bácsi elmondta, hogy bár lelkileg készült az iskolák bezárásra, mégis rosszul viselte a hírt. Úgy gondolja, hogy idősebb kollégái nagyon lelkesen, tanulásvággyal és tenni akarással vetették bele magukat az új rendszerbe. A kötelező adminisztrációra a központi Kréta rendszert használják, de mellette több programot is felsorol, melyeket alkalmaznak a távoktatásban.

Mivel nincs egy felület, ami egyben tudna mindent, így muszáj ennyi félét használni.

-mondja.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mennyire volt nehéz a diákoknak az átállás azt válaszolta, hogy véleménye szerint jól. A tanulók megértették, hogy ez nem szünet, rendesen tanulnak. Ami nehéz nekik, hogy nincs meg a megszokott iskolai közösségi élet. Jocó bácsi szerint a távoktatásban való tanítás rengeteg időt vesz el. „És arra is tekintettel kell lennünk, hogy a diákok talán most még jobban igénylik a velünk való beszélgetést, a kommunikációt. Hisz figyelmet kell fordítanunk a mentális egészségük megőrzésére, fenntartására. Nagyon nagy feladat ez mindannyiunk számára” – mondja. Úgy gondolja, hogy az egyik legnagyobb feladat a lelkesedés fenntartása. Folyamatosan új dolgokat kell kitalálni, hogy a módszerek ne váljanak rutinná. „Szinte lehetetlen olyan számonkéréseket tartani, mint korábban. És most nem is ez a cél” – mondja a tanár. Szerinte most az a cél, hogy maradandó tudást adjanak a diákoknak.

Balatoni József szerint a digitális oktatás nem képes helyettesíteni a hagyományos tanítást. „Hisz a pedagógia egyik alapeleme a személyes jelenlét, a közösség most kiesett a rendszerből, és ez nehezíti a helyzetet.” Azt nehéz kérdésnek tartja, hogy vajon a diákok ugyanolyan tudást kapnak-e a távoktatás keretein belül, mint normál esetben. Tanárként megpróbál hasonló tudást átadni, de itt most nagyobb a felelősség a gyerekeken is, önállóan kell tanulniuk.

Ha reálisan nézzük, akkor szerintem ezt a tanévet már így fogjuk sajnos befejezni. Hogy meddig bírjuk? Ameddig kell.

Jocó bácsi szerint nagyon rossz lenne a következő tanévet is így kezdeni, mert az már tényleg megviselne mindenkit. Szerinte biztos, hogy a magyar oktatási rendszer egyáltalán nem áll készen egy digitális érettségi megtartására. „Ahhoz megfelelő struktúra, alapos előkészítés kellene, ehhez pedig kevés most az idő, és a feltételek sem adottak. Tényleg, bármi lehet az érettségivel. Úgy készülünk, hogy időben és rendben menni fog, de ez bármelyik pillanatban megváltozhat, ez pedig nyomasztó bizonytalanságot okoz.”- mondja.

Jocó bácsi korábban is összefoglalta a távoktatással kapcsolatos tapasztalatait, erről itt olvashattok bővebben.

Egyetem emelt szintű érettségi nélkül? Ennyien jelentkeztek felsőoktatási szakképzésre idén

A felvételi szigorítás miatt vajon többet választották a felsőoktatási szakképzést? Ez az egyetlen képzésforma, ahová emelt szintű érettségi nélkül is be lehet jutni. Megnéztük a friss felvételi adatokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!