szerző:
Eduline

Elfogadta Missouri állam szenátusa azt a jogszabály, amely alapján augusztustól egyetlen diák sem jelölheti be tanárát a Facebookon vagy más közösségi oldalon.

Arról egyelőre még semmit nem lehet tudni, hogy a jogszabály betartását milyen eszközökkel ellenőrzik majd, ahogy arról sincsenek információk, milyen büntetés jár azoknak a diákoknak, akik a tiltás ellenére ismerősnek jelölik tanáraikat – írja a Mashable.

A pedagógusok továbbra is létrehozhatnak facebookos klubot vagy rajongói oldalt – például egy-egy osztálynak vagy szakkörös csoportnak –, és abba meghívhatják tanítványaikat, de ismerőseik közül törölniük kell őket. Az utóbbi hónapok egyik legnagyobb iskolai Facebook-botrányáról itt olvashatsz.

Nem Missouri az egyetlen amerikai állam, ahol hasonló jogszabályt fogadtak el – Florida egyik iskolai körzete idén tiltotta meg a pedagógusoknak, hogy a Facebookon vagy más közösségi oldalon bejelöljék diákjaikat, az indoklás szerint azért, mert az érintkezésnek ez a fajtája összemossa a munkát és a magánéletet, és akár komoly konfliktusokat is okozhat.

Az ausztráliai Queensland állam két éve döntött ugyanígy, az azt megelőző három évben ugyanis harminc tanár profilját kellett törölni, mert "helytelen és szakmaiatlan" volt a kapcsolatuk a tanulókkal. „Az egyik legkomolyabb eset az volt, amikor szexuális tartalmú üzeneteket küldözgettek egymásnak” – idézi a queenslandi tanárokat összefogó szervezet nyilatkozatát egy ausztráliai hírportál. Persze nem mindenki örült a határozatnak, az ellenzők szerint a tanároknak is joga van a magánélethez, amit ez a törvény durván megsért. Iskolai Facebook-botrányok ellen tiltás a megoldás? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline