szerző:
Eduline

Rekordszámú nevezés érkezett a Delta Atomok itt, molekulák ott - kémia az egész világ! címmel induló, középiskolásoknak meghirdetett kémiavetélkedőjére.

A verseny döntője kétnapos lesz
Százötven középiskolás csapat jelentkezett a versenyre szerte az országból, sőt határon túli gimnáziumokból is - mondták a szervezők. Az első fordulóban egy 13+1 kérdésből álló tesztet kellett kitölteniük a versenyzőknek, amelyből a csapatok tárgyi tudását mérik fel. A kellemetlen lehelet okát, a szerelem vegyületeit vagy a málna és a technocol kapcsolatát firtató kérdésekből ugyanakkor pontosan kiderül, hogy a kémia nemcsak a tantermekben és a laborokban, hanem az élet minden területén jelen van. A versenyről bővebben itt olvashatsz.

A második fordulóban a jelentkezőknek klasszikus festményeken kell felismerniük a kémiai reakciókat, majd az így azonosított jelenségekkel illusztrálva kell írniuk egy újságcikket arról, hogy civilizációnk miért nem tudna fennmaradni a kémia eredményei nélkül.

A tudományos ismeretek pontossága mellett a további fordulók során a diákok egyéb képességeit, így problémamegoldó készségét és ügyességét is próbára teszik a szervezők. A harmadik fordulóban még egy speciális kémiai kísérletet is filmre kell venniük a versenyzőknek.

A vetélkedő május 14–15-i, kétnapos döntőjét például a fővárosi Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolában, illetve a budapesti Aréna Plazában szervezi meg a Delta stábja, ahol a legeredményesebb öt csapat egy sajátos akadályverseny formájában küzdhet meg a játék főnyereményéért. Az első forduló helyes megoldásait a Delta április 16-i, szombati adásában teszik közzé a szervezők, illetve a műsor honlapján, a www.mtv.hu/delta oldalon.

MTI