szerző:
Eduline

Január óta minden romániai magántanár köteles bevallani korrepetálásból származó jövedelmét. Aki nem tesz eleget az előírásnak, az pénzbüntetést kap – írja a Marosvásárhely Info.

Maros megyében ennek ellenére még csupán negyvennégy tanár jelezte az adóhivatalnak, hogy rendszeresen tart magánórákat. Az általános- és középiskolákban felháborodást keltett a pénzügyminisztérium rendelkezése, a pedagógusok szerint ugyanis a tanári bérek annyira alacsonyak, hogy a legtöbben rákényszerülnek arra, hogy délutánonként korrepetáljon diákokat. Túl magasnak tartják a huszonöt százalékos adókulcsot is.

Sok pénzt veszthetnek a magántanárok

A hírportál szerint a tanárok egy-egy hatvanperces különóráért legalább húsz lejt, vagyis körülbelül 1200-1400 forintot kérnek, de a nyelvórákért akár három-négyezer forintnak megfelelő összeget is fizetnek a diákok.

Nem ez az első szigorítás: az új tanügyi törvény alapján ugyanis azok a pedagógusok, akik olyan diákoknak is tartanak magánórát, akiket az általános- vagy középiskolában is tanítanak, elveszíthetik az állásukat. Mennyibe kerülnek a magánórák itthon? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline