szerző:
Eduline

Az oktatási államtitkárság kedden közleményben ítélte el a püspökladányi tanárverést; mint írták, kiállnak a bántalmazott pedagógus mellett, az agresszió pedagógiai és jogi kategóriák szerint is büntetést érdemel.

Az államtitkárság állásfoglalásában kiemelte: megdöbbenéssel értesült arról, hogy egy 17 éves püspökladányi diák trágár szavakkal szidalmazta, majd ököllel többször megütötte tanárát. Az agresszió pedagógiai és jogi kategóriák szerint is büntetést érdemel, minden ilyen esetet haladéktalanul ki kell vizsgálni, szakszerűen és igazságosan eljárni, hogy hasonló esetek a jövőben ne fordulhassanak elő - írták.
   
A közleményben az államtitkárság rendkívül sajnálatosnak nevezte, hogy az elmúlt esztendőkben nem sikerült megfékezni az iskolákban terjedő erőszakot. A fizikai, a verbális erőszak a legsúlyosabb jogsértés. Elfogadhatatlan és megengedhetetlen, hogy közfeladatot ellátó személyt, pedagógust bárki bántalmazzon. Ennek az erkölcsi normának szerzett érvényt az Országgyűlés a nyáron elfogadott törvénnyel - olvasható a közleményben, amely arra is kitért, hogy az oktatásért felelős államtitkárság üdvözli a rendőrség határozott fellépését, és mint minden hasonló esetben, most is kiáll a bántalmazott kolléga mellett.
   
A bíróság hétfőn helyezte előzetes letartóztatásba azt a püspökladányi diákot, aki trágár szavak kíséretében több alkalommal ököllel megütötte tanárát egy helyi iskolában. A rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett és becsületsértés vétség megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a 17 éves fiatalemberrel szemben. Az eljárás adatai szerint november 24-én az egyik püspökladányi iskolában egy 42 éves pedagógus megkérte az egyik osztály tanulóit, hogy sorakozzanak a folyosón, de egy 17 éves tanuló ennek ellenszegült, nem volt hajlandó sorba állni. A tanár felszólította, hogy csatlakozzon a többiekhez, ekkor a diák trágár kifejezésekkel illette  tanárát, majd többször megütötte.

 MTI