szerző:
Eduline

Először mutatták ki tudósok, hogy a rendszeres kialvatlanság és a kábítószer-fogyasztás úgy terjed a kamaszok között, mint egy ragály: a barátokon keresztül negyedíziglen is képes "fertőzni".

A San Diegó-i Egyetem (UCSD) kutatói az alváskutatással kapcsolatos vizsgálataik során kimutatták, hogy a kamaszkori alvási zavar és a droghasználat" szoros kapcsolatba hozhatók egymással. A hét óránál kevesebbet alvó tinédzserek nemcsak hajlamosabbak a kábítószer-élvezetre, hanem  át is tudják ragasztani az alváshiányt és a drogozást a barátaikra és testvéreikre.

Az UCSD és a Harvard Egyetem tudósai szerint az olyan kamaszok, akiknek hét óránál kevesebbet alvó barátjuk van, maguk is 11 százalékkal nagyobb valószínűséggel fognak hét óránál kevesebbet aludni, és közülük 19 százalékkal többen fognak marihuánát szívni, mint azok, akiknek barátja jó alvó.

Az amerikai Országos Alvás Alaptvány (National Sleep Foundation) ajánlása szerint a kamaszoknak legalább 8,5 órát, a felnőtteknek pedig (korra való tekintet nélkül) legalább hét órát kellene aludni éjszakánként.


mti