szerző:
Eduline

Egyiptomban egy bíróság megtiltotta a diáklányoknak, hogy az egész arcukat elfedő fátylat használjanak az egyetemi vizsgákon.

A közigazgatási bíróság vasárnapi határozatával még nem zárult le véglegesen az ügy, mert az ilyen esetekben - akárcsak a kollégiumi hálótermekben való fátyolhasználat betiltása esetében is - több fellebbezési lehetőség van az észak-afrikai országban. Ez a kereset is több fórumot bejárt már október, vagyis az oktatási miniszter ilyen értelmű rendeletének kiadása óta a legutóbbi döntésig.

A nikábnak nevezett ruhadarab viselése az iszlám tudósok többsége szerint nem vallási előírás, csupán egy ősi szokás, amely az iszlám megjelenése előtt az arab sivatagban élő törzsi, nomád társadalmakig nyúlik vissza. Eddig a vahhábita iszlám őskonzervatív formáját gyakorló Szaúd-Arábiában volt általános, de mostanában terjedni látszik az arab világ legnépesebb országában, Egyiptomban is.

Pár évtizede még Egyiptomban is miniszoknyában és ujjatlan felsőrészben jártak a diáklányok a kairói egyetemre. Ma a vallásos diákok többsége úgy véli, hogy a hajat befedő kendő használata elengedhetetlen, de az egész arcot eltakaró nikábé nem az. Hivatalosan a sálkendő sem kötelező a nőknek.


mti