szerző:
Eduline

Két évre ítélte az ukrán bíróság azt a két diákot, akik idén márciusban óra közben véresre verték a tanárukat Donyeck megye egyik iskolájában.

A verekedést kezdeményező felsőtagozatos iskolást a taláros testület garázdaság címén két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, míg a tanárverés másik résztvevőjére kiszabott kétéves börtönbüntetést egy év próbaidőre felfüggesztette. Egy harmadik diákot a bíróság felmentett, mert tevőlegesen nem vett részt a konfliktusban, csak oldalról nézte a történteket – írta kedden online kiadásában a Komszomolszkaja Pravda című napilap ukrajnai változata.

Az országos botrányt kavart tanárverés Konsztantyinovka városban történt, ahol a magukból kivetkőzött, most elítélt 11. osztályos diákok úgy megverték az őket rendre intő tanárukat, hogy az huzamos kórházi kezelésre szorult. Olaj volt a tűzre, hogy a helyi fő tanügyi illetékes – a tanárt téve felelőssé – el akarta tussolni az esetet. A közfelháborodás nyomán a hivatalnokot végül leváltották a tisztségéből, az ügyben érintett iskola igazgatójával együtt.

A megvert zenetanár, Szergej Cibulnik elégedett az ítélettel; mint a sajtónak elmondta, teljesen megbízik az ukrán igazságszolgáltatásban.

mti