szerző:
Eduline

Éjfélig adhatták postára, illetve küldhették el elektronikus úton jelentkezésüket az alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, mesterképzésben, illetve a felsőfokú szakképzésekben továbbtanulni vágyók. Az elektronikusan jelentkezők legkésőbb 2009. február 23-ig hitelesíthetik jelentkezésüket.

A továbbtanulás szempontjából lényeges dátum február 15-e – ez ugyanis általában a jelentkezési lap benyújtásának határideje, ám mivel idén munkaszüneti napra esett, február 16-a éjfélig lehetett a jelentkezési lapokat postára adni, illetve elektronikus úton továbbítani. Természetesen, ezzel még koránt sincs vége a procedúrának, a további felvételi menetrendről itt olvashat.

Noha a tapasztaltok szerint a legtöbb jelentkező az utolsó pillanatra hagyja a jelentkezési lap benyújtását, a postákon eleve nem számítottak nagy rohamra. „Sokan már az interneten keresztül nyújtják be a jelentkezéseket, még a legnagyobb postáinkon sem álltak az ablak előtti sorokban négynél többen egyszerre” – válaszolta az Eduline kérdésére László Márta, a Magyar Posta kommunikációs menedzsere.

Az országban gyakorlatilag minden posta a szokásos rend szerint tartott nyitva. „Egyedül Budapesten volt három nagy postánk, a 72. számú a Keletinél, a 62-es a Nyugatinál, valamint a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központban a 114-es, amelyek este 22 óráig várták az ügyfeleket, illetőleg a Fogarasi úti nagyáruházban lévő postahelyünk egyébként is mindennap éjfélig tart nyitva.”

Vidéken is hasonló volt a helyzet, a vidéki főposták sem teltek meg. „A győri főpostán délig mindössze 100 olyan levelet adtak fel, amelyben valószínűleg jelentkezési lap lehetett” – mondta a kommunikációs menedzser.

Akik a kényelmesebb megoldást választották, és az e-felvételi mellett döntöttek, idén nem csak időt spóroltak, hanem nyereményjátékban is részt vehettek, „Lap vagy laptop” címmel. Az elektronikusan jelentkezők tábora mindenesetre egyre szélesedik, néhány éve kevesebb mint nyolcezren döntöttek az online szolgáltatás mellett, tavaly már több mint 12 ezren jelentkeztek az interneten keresztül. Az így felvételizők számára is hétfőn éjfélkor járt le a határidő, ám legkésőbb február 23-áig hitelesíteniük kell jelentkezésüket.

2009. július 9-éig kell beadni a jelentkezési határidő után kézhez kapott dokumentumok – érettségi bizonyítvány, tanúsítvány, nyelvvizsga-bizonyítvány – másolatát. A dokumentumok az e-felvételi szolgáltatás keretében megadott módon elektronikusan is feltölthetők, a felvételiző ezen időpontig módosíthat a jelentkezéskor megadott intézményi sorrenden is, de csak egy alkalommal.

Aki lemaradt, még próbálkozhat a nyári pótfelvételivel, ám itt már csak egy helyre lehet jelentkezni, az e célra szolgáló jelentkezési lapon.