szerző:
Edupress

Utolsó felvonásához közelít az egyedülálló, országos mesemondó sorozat, melyen Mátyás királyról szóló regéket, mondákat, népmeséket adnak elő 10-18 év közötti diákok. A területi döntőket követően a legjobbak a magyar népmese napján, szeptember 30-án lépnek pódiumra az Országos Széchényi Könyvtárban.

Egyedülálló a Mátyás mesemondóverseny, hiszen az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) korábban még nem hirdetett ilyet diákok számára. A Reneszánsz Év Programiroda támogatásával meghirdetett mesemondó sorozatban nemzeti könyvtárunk együttműködő partnere az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány, szellemi támogatói pedig a Magyartanárok Egyesülete, a Magyar Olvasástársaság és a Budavári Önkormányzat. A verseny Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulójához kötődik, legendás királyunk alakját számtalan mesében örökítette meg a népi emlékezet.

A Reneszánsz Évhez kapcsolódó sorozat kifejezetten sikeres volt, az április óta zajló iskolai, helyi válogatókra legalább háromezren tanultak meg és mondtak el egy-egy mesét Mátyás királyról. Kuriózum, hogy a döntőbe kerülő huszonegy versengő előadását utóbb bárki meghallgathatja, hiszen azok felkerülnek a Mesék Mátyás királyról nevű ünnepi honlapra.

A multimédiás oldal ünnepélyes, műsoros bemutatója szeptember 30-án, a magyar népmese napján lesz az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében. A bemutatót követően a résztvevők a budapesti Döbrentei téren megkoszorúzzák Benedek Elek apó kútját, mesegyűjtő írónk születésének évfordulója ugyanis 2005 óta a magyar népmese napja.

(www.edupress.hu)