szerző:
Edupress

Kora délutántól estig tartó programok várják az érdeklődőket a roma holokauszt augusztus 2-i ünnepségén a budapesti Holokauszt Emlékközpont szervezésében. A Nehru parkban tartott közös megemlékezésen a Romaversitas Alapítvány is részt vesz.

A roma holokausztra 1972 óta, a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján nemzetközi emléknapon, augusztus 2-án emlékeznek meg. Ezen a napon az Auschwitz-Birkenauban elpusztított romákra és velük együtt a holokauszt valamennyi cigány áldozatára emlékezünk.

A zsidók elpusztítása gyakorlatilag elválaszthatatlan a roma genocídiumtól. Az Auschwitz-Birkenau területén létesített cigánytábort 1944. augusztus elején, pontosan a 2-áról 3-ára virradó éjszakán számolták fel. A hozzávetőleges becslések szerint Auschwitzban összesen huszonháromezer roma veszett oda, míg egész Európában körülbelül ötszázezren pusztultak el.A Holokauszt Emlékközpont ez alkalomból idén olyan programot szervezett, amelyen nem csupán a szenvedésről, megpróbáltatásokról esik szó, hanem a cigány kultúra gazdagságáról, a tehetséges fiatalokról és általában a kisebbségi létről napjainkban.A Romaversitas Alapítvány, mint a főiskolás és egyetemista roma hallgatók támogatója, szintén részt vesz a megemlékezésen. 

A Romaversitas tevékenységével a roma identitás képviselője, a romák jövőjéért felelősséget érző értelmiségi társadalom kialakulását segíti. A program működése óta a magyar társadalom számos elismert roma származású szakemberrel, vezetővel és művésszel gazdagodott."A cigány-holokauszt a magyar társadalom számára szinte ismeretlen része a magyarországi holokausztnak" - mondja Havas Gábor, a Romaversitas Alapítvány igazgatója. "Ezért tartjuk fontosnak, hogy a közös megemlékezésre alapítványunk segítségével is felhívjuk a figyelmet" - tette hozzá az igazgató.Az ünnepségen a kormány és a főváros is képviselteti magát, valamint beszédet mond a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa, Kállai Ernő is. A napi események és programok zárásaként számos roma szervezet közösen emlékezik a cigány holokauszt emlékművénél a Nehru parkban.

Program:
13.00 és 14.00Roma és zsidó sorsok - tárlatvezetés az állandó kiállításon magyar és idegen nyelven.
14.30 Tolerancia és befogadás a roma diákok szemével - workshop a pécsi Gandhi Gimnázium és a magyarmecskei Általános Iskola diákjaival.
15.30 Az indiai zenétől az Auschwitz-balladákig. Filmvetítés: Latcho Drom (R.: Tony Gatlif, 1993.)
17.30 Az emlékezés szimbólumainak elhelyezése az áldozatok emlékfalánál. (Közreműködik a Karaván Família)18.00Nehru Park - közös megemlékezés

www.edupress.hu