szerző:
Edupress

150 ezer forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetem néven működő közhasznú társadalmi szervezetre, mert jogtalanul használja a nevében szereplő magánegyetem kifejezést - adta hírül az Index. A GVH megállapítása szerint félrevezető az egyetem szó használata, mert az intézmény nem ad államilag elismert, akkreditált képesítést.

A GVH azért indított eljárást az egyesület ellen, mert az tájékoztató füzeteiben használta az egyetem, a felsőoktatási intézmény, a képzés és a díszdoktori címek kifejezést. Az egyesület által használt kifejezések azt a látszatot keltették, hogy az intézmény felsőoktatási tevékenységet folytat, holott 2005 óta legfeljebb felnőttképzési tevékenységre jogosult.

A GHV szerint az érdeklődők azt gondolhatták, hogy az intézmény államilag elismert képesítést nyújt, ezért a hivatal 150 ezer forintos bírságot szabott ki az egyesületnek, és kötelezte, hogy változtassa meg nevét. Az intézmény dokumentumaiban nem használhatja a magánegyetem, az egyetem, a felsőoktatási intézmény és szak megjelölést, és a díszdoktorrá avatást.Az egyesület arra hivatkozott, hogy akkreditációs eljárást kezdeményezett, a GVH azonban megállapította, hogy az egyetem szót csak az akkreditációs folyamat végén használhatná jogszerűen az egyesület. 

Enyhítő körülményként vették figyelembe a bírság kiszabásakor, hogy az egyesület nem folytatott széles körű reklámtevékenységet, viszonylag kevés hallgatója van, és több dokumentumban felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy az intézmény közhasznú társadalmi szervezet, társadalmi szervezet és a felnőttképzési törvény alapján végzi oktató munkáját, illetve felnőttképzési intézmény.

www.edupress.hu