szerző:
Edupress

Az elmúlt másfél évben PPP-beruházás keretében három új kollégiumot adtak át: Sopronban, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen (400 férőhely), a gödöllői Szent István Egyetemen (464 férőhely) és a Budapesti Műszaki Főiskolán (400 férőhely) - áll az Oktatási és Kulturális Minisztérium év végi közleményében.

Tíz felsőoktatási intézményben pedig befejeződtek a kollégiumi rekonstrukciók: a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Kaposvári Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Szent István Egyetemen, a Dunaújvárosi Főiskolán, a Nyíregyházi Főiskolán, a Szolnoki Főiskolán, illetve a Tessedik Sámuel Főiskolán.

Összesen 7743 felújított férőhelyet adtak át, egyúttal pedig további 230 új férőhellyel bővült a kollégiumi kapacitás. A legtöbb helyen a színvonalas tanuláshoz megfelelő feltételeket tudják biztosítani a hallgatóknak: kétágyas, fürdőszobás szobákat, az önálló életre alkalmas körülményeket.

A kollégiumok mellett a tantermek, oktatási-kutatási épületek fejlesztését is kiemelte közleményében a szaktárca. Az elmúlt másfél évben hat egyetem, illetve főiskola épületeit újították fel, illetve bővítették. Ezek: a Budapesti Corvinus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, illetve a Berzsenyi Dániel Főiskola, a Budapesti Műszaki Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, az Eszterházy Károly Főiskola, a Károly Róbert Főiskola, a Tessedik Sámuel Főiskola.

A minisztérium tájékoztatása szerint négy intézményben jelenleg zajlik a meglévő kollégiumok rekonstrukciója, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Veszprémi Pannon Egyetemen. További négy intézménynél a közbeszerzési eljárást hamarosan lezárják, és kezdődhetnek az újabb beruházások a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Semmelweis Egyetemen és a Budapesti Műszaki Főiskolán. A munkák befejezése után 5805 felújított és 1872 új kollégiumi férőhelyet adnak majd át.

A következő másfél-két évben újabb oktatási épületeket újítanak fel az ország számos pontján, a közbeszerzési eljárásokat lebonyolították, és a kivitelezési munkák már meg is kezdődtek a Budapesti Műszaki Főiskolán, a Semmelweis Egyetemen, a Szent István Egyetemen, a Dunaújvárosi Főiskolán, az Eötvös József Főiskolán, a Nyíregyházi Főiskolán, valamint a Szolnoki Főiskolán - írja a közlemény.

(www.edupress.hu)