szerző:
Edupress

Gilyén András és Spohn Márton MAFITUD-tagok képviselték hazánkat a Stockholm Internetional Youth Science Seminar (SIYSS) eseménysorozatán 2007. december 4-11. között. Gilyén András a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként jutott ki, míg Spohn Mártont az EU Fiatal Tudósok Versenyén szerzett I. helyezésével kvalifikálta magát.

A SIYSS eseményein 16 ország 25 fiatal tudósa vehetett részt. Az egyhetes rendezvény során megvitattak számos, a tudományos munkával kapcsolatos globális problémát, valamint bemutathatták tudományos munkájukat a SIYSS konferenciáján, nemzetközi közönség előtt.

Gilyén András a Hungaroszféráról, arról az innovatív gömbrobotról tartott előadást, amellyel I. díjas lett a 16. Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyen, míg Spohn Márton az Európai versenyen I. helyezést elért, a növények önvédelmi mechanizmusával kapcsolatos kutatási eredményeit mutatta be.

A fiatalok bepillantást nyerhettek a Karolinska Institutban folyó kutatásokba is. Meghallgatták a Nobel-díjasok előadásait, akikkel a hét folyamán többször is alkalmuk nyílt személyesen találkozni és feltehették nekik kérdéseiket is. Végül a hét zárása és tetőpontja a Nobel-díj átadásának ünnepsége volt. A fiatalok a Nobel Alapítvány vendégeiként megnézhették, ahogy a svéd király átadta a díjakat, majd részt vettek a Stockholmi Városházán megrendezett banketten és bálon.

(www.edupress.hu)