szerző:
Eduline

Ivan Bowman programozó. Részt vesz az értekezleteken és a konyhába is is kijár beszélgetni, igaz, inni és enni nem szokott. Rettegve gondol vissza arra az időszakra, amikor egy éjszakára áram nélkül hagyták munkatársai. Ivan ugyanis robot.

A távmunka jövője
© therecord.com

Ivan Bowman programozó az egyik sokat kutatott informatikai fantázia, az úgynevezett telepresence legjobb példája. Míg kollégáival együtt beszélget és dolgozik egy waterloo-i irodában, hús-vér teste 1350 kilométerre található egy kényelmes nappaliban. Ezt az IvanAnywhere fantázianevű megoldás teszi lehetővé, amelyet az iAnywhere Solutions Inc. két munkatársa, Glenn Paulley és Ian McHardy fejlesztett ki. Bowman ugyanis úgy akart lakóhelyétől távol munkát kapott feleségével elköltözni, hogy állását is megtartja.

Az észlelő és kommunikáló robot egy csaknem két méteres alumíniumváz, amelyre képernyőn, webkamerán és hangszórón kívül infravörös érzékelőket is szereltek, amelyek révén ki tudja kerülni munkatársait és az útjában lévő akadályokat. Mozgását Ivan az interneten keresztül közvetlenül képes kontrollálni, az alumíniumváz aljára helyezett 24 voltos motor egy teljes napon át biztos működést garantál.

A robot elemeit naponta kell újratölteni, külön irodai legenda szól arról, hogy egy nap az utolsóként távozó munkatárs elfelejtette a nap végén megtenni ezt. "Egész este az irodában kísértettem és vártam, hogy valaki talál nekem egy konnektort.", nyilatkozta a therecord.com-nak Ivan, akinek virtuális mása még sosem hagyta el munkahelyét.