szerző:
Eduline

Ha nem szereztétek meg időben a diplomátokat, vissza kell fizetnetek az állami ösztöndíj felét. Pár lehetőség azonban van, hogy ezt kikerüljétek. Mutatjuk a listát.

©

Alapvetően fontos tudni, hogy az állami ösztöndíjas hallgatóknak a képzési idő másfélszerese alatt kell oklevelet szerezniük. Ebbe az időtartamba a passzív félévek nem számítanak bele. Az oklevélszerzés határideje (attól függően, hogy tavaszi vagy őszi szemeszterre esik) március 31., illetve augusztus 31. lehet.

Mi történik, ha nem szerzek oklevelet?

Ha az állami ösztöndíjas hallgató határidőig nem szerez oklevelet, visszafizetési kötelezettsége keletkezik. Az erről szóló határozatot az Oktatási Hivatal a határidő lejártát követően küldi meg postai úton.

Milyen lehetőségeitek vannak, ha fizetési kötelezettség terhel titeket?

Először is a kötelezettséget megállapító határozatot postai úton küldi meg a hivatal. A postai átvételt követő 15 napon belül fellebbezést nyújthattok be a határozat ellen (ha az iratban hibás adat szerepel, vagy jogsértő a tartalma).

Türelmi időt azok kaphatnak, akik a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga miatt külföldi tanulmányokat folytatnak vagy felnőttképzésben nyelvet tanulnak. Ilyenkor legfeljebb két évig nem kell visszafizetni a pénzt.

Illetve szintén az átvételt követő 45 napon belül kérelmet lehet benyújtani a következő jogcímeken: 

  • visszafizetési kötelezettség kiváltása hazai munkaviszony fenntartásával. Ilyenkor az állami ösztöndíjjal támogatott félévekkel megegyező időtartamú hazai munkaviszont kell fenntartani. A teljesítésre előbbi időtartam + 365 nap áll rendelkezésre.
  • egyéb jogcímen történő mentesülés (ha a hallgató a kötelezettségét megváltozott munkaképességére tekintettel, tartós betegsége, balesete, szülés, kettő vagy több gyermek nevelésére tekintettel vagy más váratlan ok miatt, önhibáján kívül nem képes teljesíteni);
  • részletfizetés

Külföldi továbbtanulás: meglepő, de nem a tandíj jelenti a legnagyobb kiadást

Az ösztöndíjak havi 150-200 ezer forintos hozzájárulással könnyítik meg a brit, német vagy más ország egyetemeit választó diákok életét, de a külföldi tanulás még így is a magyar átlagfizetés összegét emészti fel a tandíjon felül. Országonként és intézményenként változó, hogy mennyibe kerülnek a külföldi képzések.