szerző:
Eduline

Több főiskola alkalmazott egyetemi címet kapott, új nevet vett fel az egyik budapesti felsőoktatási intézmény, emelkedik a szociális ösztöndíjak összege, indul az újabb diplomamentő program. Összegyűjtöttük a felsőoktatásban tanulókat érintő legfontosabb változásokat.

Több főiskola alkalmazott tudományok egyeteme címet kapott

Augusztus 1-je óta az Edutus Főiskola Edutus Egyetem, a Kodolányi János Főiskola Kodolányi János Egyetem néven működik, a Zsigmond Király Egyetem pedig a Milton Friedman Egyetem nevet vette fel.

Az elmúlt években egy kivételével az összes állami főiskola alkalmazott tudományok egyeteme címet kapott (például a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem), emellett több magánfőiskola is kicserélhette a névtáblákat, például a már említett Zsigmond Király Egyetem vagy a Budapesti Metropolitan Egyetem.

Emelkedik a szociális ösztöndíjak összege

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a kormány megállapodásának értelmében a szociális támogatások kerete szeptembertől 40 százalékkal, mintegy 750 millióval emelkedik. A HÖOK a tanulmányi ösztöndíj összegének emeléséről is tárgyalna a kormánnyal, az a céljuk, hogy a legjobbak akár 70-80 ezer forintos ösztöndíjat is kaphassanak, emellett 8-9 ezer új kollégiumi férőhelyre is szükség lenne, főként a fővárosban.

©

Az egyetemeken és főiskolákon egyébként a következő napokban-hetekben írják majd ki a szociális ösztöndíjak pályázatait, akkor derül majd ki, pontosan milyen havi összeget kapnak a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, esteleg nagycsaládos, tartósan beteg hallgatók.

Indul a második diplomamentő program

Szeptember 3-án indítják a Diplomamentő II programot, az ofa.hu oldalon lehet majd jelentkezni.A nyelvvizsga hiánya miatt diplomával még nem rendelkező, államvizsgázott, de hallgatói jogviszonyban már nem állók jelentkezhetnek az ingyenes nyelvtanfolyamokra. Az idei programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvtanfolyamokra lehet jelentkezni. További részleteket itt találtok:

Így jelentkezhettek ingyenes nyelvtanfolyamokra: megvannak a részletek

Szeptemberben indítják a Diplomamentő II programot, pénteken az ofa.hu a pályázat felhívását is közölte. A nyelvvizsga hiánya miatt diplomával még nem rendelkező, államvizsgázott, de hallgatói jogviszonyban már nem állók jelentkezhetnek az ingyenes nyelvtanfolyamokra. Az idei programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvtanfolyamokra lehet jelentkezni. Meddig tart egy képzés?