szerző:
MTI

A német külügyminisztérium aggódik a magyar felsőoktatási törvény miatt - közölte a tárca európai ügyekért felelős államminisztere, Michael Roth.

©

A külügyminisztérium közleménye szerint  a  szociáldemokrata párt (SPD) politikusa kedden Berlinben "nyílt és barátságos beszélgetést" folytatott Györkös Péterrel, Magyarország berlini nagykövetével. A beszélgetés során "kifejezésre juttattam aggodalmunkat" a felsőoktatási törvény módosítását illetően - mondta a közlemény szerint Michael Roth, hozzátéve, hogy az új szabályozás "közvetlenül" a Közép-európai Egyetemre irányul. Ezért "világossá tettem, hogy értetlenséggel tekintünk" a gyorsított eljárásban elfogadott törvénymódosításra.

Azonban "az értetlenség nem jelent szótlanságot", lehetségesnek kell lennie, hogy az "európai partnerek" nehéz témákról is ésszerű, higgadt párbeszédet folytassanak - áll a közleményben, amely szerint "egymással kell beszélnünk, és nem egymásról".

Országszerte tüntetések lesznek ma: ezrek tiltakozhatnak a lex CEU ellen

Nem csak Budapesten lesz demonstráció. Budapesten a Hősök terén tiltakoznak a CEU ellehetetlenítése ellen, de vidéki városokban is szerveznek akciókat. Szabad egyetem -Szabad ország - Szabad civilség - ez a címe a fél 6-os békéscsabai demonstrációnak. A megmozdulást a Szent István téren tartják. Miskolc a CEU-val van! címmel rendeznek tüntetést a Szinva Teraszon.

Michael Roth hozzáfűzte: a magyar nagykövettel azt is közölte, hogy "őszinte aggodalommal tölt el minket sok minden, ami pillanatnyilag Magyarországon történik".

Az Európai Unió mindenekelőtt értékközösség, amely "csak akkor működhet, ha mindenki következetesen tiszteletben tartja és megvédi mindezen értékeket" - jegyezte meg, hozzátéve: "azt tapasztaljuk, hogy Magyarország egyre erőteljesebben az EU-val és intézményeivel konfrontálódó irányvonalat követ, és nemzetközileg is kihátrál az EU-s konszenzusból".

A tárca közleményében háttér-információként hozzátették, hogy Michael Roth rendszeresen találkozik uniós tagállamok nagyköveteivel, és Györkös Péterrel folytatott beszélgetése ennek a bevett formátumnak a keretében zajlott le.

Brüsszelben magyarázkodott a lex CEU miatt Palkovics. Sikerrel?

Közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal a felsőoktatási törvény előző heti módosításáról - tájékoztatta az MTI-t kedden Brüsszelben Palkovics László oktatási államtitkár, aki Frans Timmermansszal, a bizottság első alelnökével tárgyalt. Az államtitkár szerint az Európai Bizottság alelnöke megértette a magyar kormány érvelését.