szerző:
Eduline

Összeállította a legkiválóbb egyetemi városok 2013-as listáját a Quacquarelli Symonds (QS): a top 50-ben több, a...

Bécs a 15. helyen végzett a legjobb egyetemvárosok rangsorában
©

Összeállította a legkiválóbb egyetemi városok 2013-as listáját a Quacquarelli Symonds (QS): a top 50-ben több, a magyarországi középiskolások körében is népszerű egyetemi központ, illetve néhány közeli ország fővárosa is szerepel. A rangsor szerint diákként Párizsban a legjobb élni: a top 10 egyetemvárost bemutató galériánkat itt találjátok.

A Jobline Pályaorientáció Kutatása szerint a magyar diákok körében Nagy-Britannia (a külföldi tanulmányokat tervezők 39 százaléka említette), Németország és Ausztria a legnépszerűbb (28-28%). Ezekből az országokból felkerült a listára London: a város több mint 70 felsőoktatási intézményével a második helyet szerezte meg. Németországból München a 10., Berlin pedig a 11. helyen végzett, a szomszédos Bécs pedig a 15. lett, az írországi Dublinnal holtversenyben. Edinburgh a 32., Prága pedig a 45. helyen végzett a rangsorban.

A lista öt alappillérre épül: az egyetemek rangsorára, a diákok egyvelegére, az adott város életminőségére, az ottani vállalkozások aktivitására (ezáltal a munkaerő-piaci kilátásokra), valamint a megélhetés költségeire. 

A szakemberek a 250 ezer főnél népesebb településeket vették figyelembe, további feltétel volt, hogy a városok rendelkezzenek legkevesebb két olyan intézménnyel, amelyek szerepelnek a QS egyetemi rangsorában. Ezeknek a követelményeknek világszerte 98 város tett eleget idén, közülük választották ki az ötven legjobbat.