szerző:
Eduline

Két éve az EU-tagságról szóló népszavazáson a kilépés mellett döntöttek a brit szavazók, ennek értelmében 2019 márciusában lépnek ki a britek az Európai Unióból. De mi vár azokra a magyar diákokra, akik az Egyesült Királyságban tanulnának tovább?

©

Mi történt a szavazás után?

Azoknak a magyar diákoknak, akik még idén megkezdték egyetemi tanulmányaikat, nem jelentett komoly változást a Brexit - írja blogján az Engame Akadémia.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is a kedvezményes "belföldi" tandíj vonatkozik rájuk (amely a legtöbb alapszakon 9250 font), valamint jogosultak lesznek a tandíjat fedező brit diákhitelre is. Ezek a feltételek pedig a 2018/2019-es tanévben beiratkozó diákok teljes képzésére változatlanok maradnak (még akkor is, ha időközben az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból).

De mi lesz azokkal, akik a 2019 szeptemberében kezdik meg tanulmányaikat az Egyesült Királyságban?

Mivel jövőre az Egyesült Királyság már nem lesz tagja az EU-nak, az egyetemeken is változhat a helyzet.

Még mindig jó ötlet lehet Skócia, hiszen a skót felsőoktatási miniszter már 2018. februárjában bejelentette, hogy egyetemi tanulmányaikat a 2019/2020-as tanévben skót felsőoktatási intézményben megkezdők továbbra is ingyenes tanulhatnak egész képzésük alatt

Az Egyesült Királyság felsőoktatási jövőjéről Damian Hinds oktatási államtitkár nyáron azt mondta, hogy azok az EU-s diákok, akik 2019 szeptemberétől kezdenék tanulmányaikat, ugyanazzal az éves tandíjjal és állami támogatású diákhitelekkel számolhatnak, mint brit társaik. A bejelentéshez az is hozzátartozik, hogy a tandíj összegét a 2019/20-as tanévre is 9250 fontban maximálták.

Azonban ha jövőre külföldön tanulnátok, akkor fontos, hogy időben elkezdjétek a dokumentumok összegyűjtését, a legtöbb brit egyetemen a jelentkezési határidő 2019. január 15. Ha más országba mennének tanulni, itt nézhetitek meg a jelentkezési határidőket.

Külföldi továbbtanulás: meglepő, de nem a tandíj jelenti a legnagyobb kiadást

Az ösztöndíjak havi 150-200 ezer forintos hozzájárulással könnyítik meg a brit, német vagy más ország egyetemeit választó diákok életét, de a külföldi tanulás még így is a magyar átlagfizetés összegét emészti fel a tandíjon felül.