szerző:
Eduline

Középiskolából a felsőoktatásba kerülve sokak számára feltűnik, hogy mennyivel rugalmasabb az időbeosztás. Ezt fel lehet használni lustálkodásra is, ám érdemesebb előrelátóbbnak lenni, és valamilyen hasznos időtöltést keresni. Válogatni van miből, adunk pár hasznos tippet.

©

Tanulj nyelvet!

Bár a nyelvtanulás már a legtöbb intézményben díjköteles, mindenképp az egyik leginkább megtérülő beruházásról van szó. Nem érdemes az utolsó évig várni, hogy rádöbbenj, néhány hónap alatt kéne produkálni egy középfokú szakmai nyelvvizsgát, hogy megkapd a diplomádat. Helyette érdemes vagy tanfolyamra járni már az első évtől kezdve, vagy valamilyen online tanulási formát választani.

Sportolj!

Sok intézmény nyújt sportolási lehetőséget az egyetem falain belül, amit érdemes kihasználni a szabadidő egészséges eltöltése érdekében. Ha nem szereted a kötöttségeket, kerehetsz olyen konditermet, ahol diákok számára kedvezményt biztosítanak. A tavasz közeledtével azonban a legjobb ötlet szabadidődban futni egy nagyot a természetben.

Keress gyakornoki állást!

"Elvárás: releváns szakmai gyakorlat" - ismerős ez a panel az álláshirdetésekből? Mégis hogyan várhatnak el szakmai gyakorlatot, amikor még csak tegnap vettem kézbe a diplomámat? - gonodolhatod ilyenkor. Érdemes a kötelező - gyakran csak pár hetes - gyakorlati időn kívül is lehetőségek után nézni, és heti pár órában besegíteni egy munkahelyen. Egyrészt hozzászoksz ahhoz, milyen a hangulat egy munkahelyen, másrészt beírhatod az önéletrajzodba, hogy már van szakmai tapasztalatod.

Hol, mikor?

„Az első HVG Állásbörze 2007-ben volt, akkor egy teljesen új piacot nyitottunk meg ebben a szegmensben, hiszen korábban csak felsőoktatási intézményekben voltak állásbörzék. Azoknak az volt a célja, hogy az éppen ott tanuló vagy végző hallgatóknak segítsék az elhelyezkedését. A mi célunk az volt, hogy azok, akik pályaorientációs céllal jönnek ki, vagyis a 18-19 évesektől egészen a tíz-húsz éves tapasztalattal rendelkező szakemberekig mindenkinek tudjuk lehetőségeket nyújtani” - mondta a kezdetekről az eduline-nak Hajdú Csongor, a HVG Állásbörze főszervezője. A 2017-es tavaszi állásbörze jubileumi, ez a huszadik rendezvény, amelynek új helyszíne a SYMA Csarnoknál jóval nagyobb Papp László Budapest Sportaréna. „A piaci folyamatokat nagyon jól tükrözi ez a rendezvény: jelenleg nagyon sok területen van munkaerőhiány, úgyhogy a kiállítóink száma folyamatosan növekszik. Ez jó hír azoknak, akik állást keresnek, hiszen nagyon nagy kínálatból választhatnak, kevésbé jó hír azoknak, akik leendő munkatársaikat keresik”- tette hozzá Hajdú Csongor.

Helyszín és időpont:
2017. március 8. (szerda) 10:00-19:00
2017. március 9. (csütörtök) 10:00-17:00
Papp László Budapest Sportaréna (1143 Budapest, Stefánia út 2.)
Bővebb infó és regisztráció itt.


Önkénteskedj!

Az önkéntes munka hasznos a társadalom számára, és hogy valami nagyon hasznosat tettél, téged is jó érzéssel tölt majd el. Másfelől kitűnő lehetőség arra, hogy kapcsolatokat építs, ami később a munkakeresénél is jól jöhet. Érdemes körbenézni a civil szervezetek háza táján, de ha a kollégium vagy az albérlet környékére szervezel szemétszedést a lakóknak, azzal is hasznosat cselekdsz.

Pályázz!

Ha van néhány szabad órád két előadás között, érdemes lehet végignyálazni az aktuális ösztöndíjakat, például a Tempus Közalapítvány oldalán. A pályázatokat összeállítani általában nem kis munka, sokszor még a tanáraidtól is be kell szerezni az ajánlásokat, de ez a legkevesebb azért, hogy legyen esélyed egy külföldi tanulmányi útra, vagy akár egy egész évet valamelyik kinti egyetemet tölthess. Az Erasmus+ program szintén remek választás.

Utazz!

Ha nem jön össze az ösztöndíj, ne keseredj el, sokat tanulhatsz önállóan szervezett utakból is. Nem kell nagy összegeket elverni, elég kifogni egy akciós vonatjegyet, egy leárazott repjegyet, kivenni egy olcsó hostel-szobát, és máris lehet egy felejthetetlen hétvégéd. Sokan stoppolással kurtítanak a költségeken, de ezt a biztonság szempontjából nem ajánlanánk, főleg, ha egyedül kelsz útnak.

Dolgozz!

Sokaknak nem választás az egyetem mellett dolgozni, hanem a diplomaszerzés egyetlen lehetősége. A diákmunkák iskolaszövetkezeten keresztül kerülnek kiközvetítésre, így kezdésnek érdemes egy ilyennél regisztráltatni magadat. Fontos, hogy a munkáról mindig kapj szerződést, amiban minden fontos részlet (a munka időtartama, a napi munkaórák száma, munkavégzés helye, fizetés pontos összege) szerepel.

Diákmunkát kerestek? Itt nézzetek körül.