szerző:
Eduline

Mit kell vállalniuk azoknak az egyetemistáknak és főiskolásoknak, akik állami ösztöndíjasként kezdik meg tanulmányaikat ősszel? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Szeptemberben kezdem az egyetemet állami ösztöndíjasként. Mit kell vállalnom az ingyenes képzésért cserébe?

Alá kell írnotok a hallgatói nyilatkozatot. Ezzel nyilatkoztok arról, hogy a képzési idő legfeljebb másfélszeresén belül megszerzitek a diplomát, másrészt pedig, hogy az ezt követő húsz évben legalább az állami ösztöndíjas képzéssel megegyező ideig hazai munkaviszonyban dolgoztok.

A hazai munkavégzés kiszámolásához tudnotok kell, hogy egy szemeszter öt hónapnak, vagyis 150 napnak felel meg, tehát egy hat féléves alapképzés után hatszor 150 napig, vagyis 900 napig kell hazai munkaviszonnyal rendelkeznetek valamikor a diplomaszerzést követő húsz évben. Az sem elvárás, hogy ez összefüggő időszak legyen, és nem kell rögtön a diplomázás után munkába állnotok.

Ha erre nem figyelsz, kínos meglepetés érhet szeptemberben

Nem árt észben tartani, hány államilag támogatott féléve van egy hallgatónak, nehogy szeptemberben szembesüljön vele, hogy elfogyott. Te tisztában vagy azzal, hogy eddig hány államilag támogatott félévet használtál fel? És azzal, hogy mennyi maradt? Alapképzésen 12 félévig lehet ingyen, tehát állami ösztöndíjjal tanulni. Ezek aktív féléveket jelentenek, és a hallgató dönti el, hogy gazdálkodik velük.