szerző:
Eduline

A Harvard, a Stanford és az Oxford végzett a Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb egyetemi...

A Stanford. A világ három legjobb egyeteme között
©

A Harvard, a Stanford és az Oxford végzett a Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb egyetemi világrangsorának élén.

A szaúd-arábiai szervezet hét szempont alapján osztályozza az intézményeket: az oktatói gárda kiválósága (díjak, elismerések stb.), a publikációk száma, befolyás, idézettség, a szabadalmak száma, az oktatás színvonala (mennyire sikeresek a diákok a versenyeken), illetve az alapján, hogy a volt hallgatók közül hányan töltenek be vezető pozíciót a világ kétezer legnagyobb cégénél.

©

A listát az amerikai egyetemek uralják: a húsz első hely közül tizenötöt az egyesült államokbeli intézmények szereztek meg. Az azonban meglepetést okozhatott a brit rektoroknak, hogy a húsz legjobb egyetem közül mindössze kettő brit - az Oxford és a Cambridge -, a teljes, 100-as listában pedig mindössze hét.

Magyar egyetemek a top 200-ban?

A legújabb felsőoktatási stratégia szerint 2020-ra a világ 200 legjobb felsőoktatási intézménye közé kell kerülnie a "nemzeti tudományegyetemeknek", többek között az ELTE-nek, a pécsi, a debreceni és a szegedi egyetemnek.

Több képzés már most is szerepel a tematikus világrangsorokban: a QS 200-as listájára felkerült például a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem nyelvtudományi képzése, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem matematikai, informatikai és építőmérnöki képzése is. Az összesített világrangsorokban a 300-400. helyig jutottak a magyar egyetemek. A részleteket itt olvashatjátok.