szerző:
Eduline

Utolsó szeminárium megvolt, államvizsga megvolt, diplomaosztó megvolt - állás viszont még nincs? Utánajártunk, milyen állami támogatásra számíthatnak a munkanélküli friss diplomások. Mikortól kell fizetni a TB-t? Meddig lehet diákmunkát vállalni? Létezik-e még a Start-kártya?

©

Start-kártya: már nincs

A Start-kártyát annak idején sok pályakezdő használta, a munkáltatók ugyanis jelentős járulékkedvezményt kaptak a "kártyások" után. 2013 januárja óta már nem adnak ki új Start-kártyát, viszont ha korábban már kiváltottátok (és még mindig megfeleltek a feltételeknek), a kedvezményeket 2014. december 31-ig igénybe vehetitek. A részleteket itt olvashatjátok.

Első munkahely: van

A Start-kártya helyett elindították az "Első munkahely garancia" nevű programot - a program lényege, hogy az első fél évben a cégeknek gyakorlatilag semmibe nem kerül, ha 25 évnél fiatalabb pályakezdőt alkalmaznak, a bért és a szociális hozzájárulást, illetve az utazást ugyanis az állam fizeti.

Munkanélküli segély: nincs

A hivatalosan álláskeresési járadéknak nevezett juttatást csak azok igényelhetik, akik regisztrált álláskeresők, és az álláskeresővé válást megelőző három évben legalább 360 napig munkaviszonyban, közfoglalkoztatási viszonyban álltak.  Nagy bajban vannak a frissdiplomások? Elvárások és fizetések.

Diákmunka: egy ideig még vam

Változtak a diákmunka szabályai: az idén már a most érettségizettek és a friss diplomások is dolgozhatnak iskolaszövetkezeteknél, ameddig van érvényes diákigazolványuk. A júniusban-júliusban végző hallgatók tehát október 31-ig, az őszi félév végén diplomázók pedig március 31-ig vállalhatnak diákmunkát. A diákmunka szabályozásáról itt olvashattok bővebben.

TB: van

Ha nincs munkátok, a hallgatói jogviszony megszűnése után 45 nappal kell elkezdenetek fizetni a havi 6810 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot - igaz, az önkormányzatoktól kérhettek segítséget. Erről bővebben itt olvashattok.

A friss diplomások fizetéseiről itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!