szerző:
Eduline

Megjelent több felsőoktatási rangsor, államilag támogatott informatikai képzések indulnak, megszavazták a felsőoktatási törvény módosítását - ezek voltak a hét hírei.

Itt az új egyetemi rangsor: nyolc magyar egyetem került fel a listára

Újabb listát hozott nyilvánosságra a globális felsőoktatási rangsorairól ismert brit Quacquarelli Symonds (QS), ezúttal a feltörekvő európai országok és a közép-ázsiai államok felsőoktatási intézményeit értékelték. Nyolc magyar egyetem került fel a listára, a legjobb eredményt a Szegedi Tudományegyetem érte el. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

©

Újabb világrangsor: az ELTE és a Semmelweis vezet a magyar egyetemek közül

A 611. helyen végzett a Semmelweis Egyetem a Center of World University Rankings (CWUR) világ ezer legjobb felsőoktatási intézményét felsorakoztató rangsorában. Hat magyar egyetem került fel a listára, a Semmelweis az ELTE után a 2. legjobb a hazai intézmények között, és 20 helyet javított tavalyi (631. helyezés) eredményéhez képest - írta közleményében a Semmelweis Egyetem. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Megszavazták a felsőoktatási törvény módosítását

A parlament 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

CEU-rektor: nem kérünk különleges jogokat

"Arról nem mi tehetünk, hogy amint közel kerülünk a megállapodáshoz, hirtelen megváltoznak a kritériumok" - így reagált a CEU rektora arra, hogy a parlament 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

A skót Roxfort, ahol hajnali kettőig tart nyitva a könyvtár

A magyar diákoknak van néhány titkos favoritja. Ezek egyike Skóciában a University of Glasgow, ahol most is magyar csapat erősíti a legkülönbözőbb szakok, societyk és a színes, zajos Student Village életét. Levente fizikát és űrkutatást, Emma zoológiát, Lili közgazdaságtant tanul, de megtalálható a magyar diákok palettáján a pszichológia is éppúgy, mint az aeronautika. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Államilag támogatott informatikai képzések indulnak

Négy év alatt legalább 4 ezer informatikai fejlesztő állhat munkába a most induló Informatikai fejlesztői karrier start programnak köszönhetően - jelentette be Varga Mihály  nemzetgazdasági miniszter. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

©

Egy Facebook-poszt miatt bukta a tanári állást

Vári Anikó 2016 decemberében jelentkezett egy pedagógusi állására, és ugyanazon a napon közzétett egy posztot az egyik közösségi oldalon, a hír mellé pedig kritikus megjegyzéseket tett a magyar oktatáspolitikára. Néhány napra rá az intézmény igazgatója kérdőre vonta a már ott dolgozó nő férjét a bejegyzés miatt, majd elutasították a nő pályázatát. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Újabb felsőoktatási listán a BME

Magyarországról egyedüliként került a Műegyetem a legtöbb tudományos publikációt elbíráló intézmények közé - írja honlapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A teljes cikket itt olvashatjátok el.