szerző:
Eduline

Tüntethetnek is a Budapesti Corvinus Egyetem budai karainak tanárai és hallgatói, ha a karok a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolják - írja a vs.hu.

A három budai kar elutasítja, hogy a Corvinustól a Szent István Egyetemhez csatolják
©

Múlt pénteken egyetemi fórumot tartottak a Budapesti Corvinus Egyetem budai campusának tanárai és hallgatói, amelyen elmondták: felháborító, hogy a minisztérium az ő véleményüket nem kérdezte meg a karok elvételével kapcsolatban. Úgy tudják, kedden jelenti be a kormány, mi a szándéka - ezután döntenek arról, hogy utcára vonulnak-e - írja a vs.hu.

Ahogy korábban megírtuk, a Corvinus három budai karát - kertészettudományi, tájépítészeti, élelmiszer-tudományi - a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolná a kormány. Palkovics László felsőoktatási államtitkár július 30-án jelentette be, hogy több egyetemet, főiskolát feldarabolnának vagy összevonnának. Ilyen változások várnak az egyetemistákra a 2015/2016-os tanévben.

A tanárok és diákok már pénteken tüntettek volna, volt is engedélyük, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé vonuljanak, ahol akkor éppen a két egyetem vezetői tárgyaltak a felsőoktatási államtitkárral. A Corvinus azt szeretné, ha szoros együttműködés lenne az intézmények között, de a karok náluk maradnának - írja a vs.hu. Az érintettek végül úgy döntöttek, hogy nem akarnak türelmetlennek mutatkozni, és megvárják a keddet. A budai campus dékánjait nem hívták meg az egyeztetésre, csak a Corvinus kancellárjának köszönhető, hogy végül bejutottak.

M. Szilágyi Kinga, a tájépítészeti kar dékánja a fórumon azt mondta: mivel a BCE szenátusának döntése alapján a három kar nem válik ki, ezért ezt a lehetőséget nem is vizsgálták. Két lehetőség maradt: a Szent István Egyetemmel való együttműködés - az erről szóló anyag tetszett is az államtitkárnak -, illetve az, hogy ismét önállóak legyenek, ahogy korábban is voltak.

A dékán kijelentésére, miszerint ha kell, a falig, és azon túl is elmennek az egyesülés megakadályozására, az államtitkár állítólag azt válaszolta: nyugodtan panaszkodhatnak bárkinél, hozhatják a hallgatókat is tüntetni, majd úgy is hazamennek. Ilyen lesz a 2016-os felvételi: a legfontosabb változások.

Lőttek a budai campusnak, ha a Szent István Egyetemhez kerül?

A dékán a karok anyagi biztonsága miatt aggódik, különösen most, hogy a Szent István Egyetemből kiválik a jól jövedelmező állatorvosi kar. Úgy gondolja, a rossz pénzügyi helyzetbe kerülő gödöllői intézmény a budai campus ingatlanjait, vagyontárgyait akarja majd eladni, leépíteni.

Hegedűs Attila, a kertészettudományi kar dékánja elmondása szerint az egyeztetésen Palkovics László kijelentette, hogy számára csak az konstruktív javaslat, amit ő gondol. A dékánnak a tárgyaláson többen azt mondták, hogy a döntés már készen állt, mielőtt az egyeztetést elkezdték volna.

A döntést hétfőn tárgyalja meg az államtitkár a miniszterrel, amelyet este hoznak az egyetemek vezetőinek tudomására. Hivatalosan kedden délután kettőkor, sajtótájékoztatón jelentik be, amelyet élő, egyenes adásban fognak követni a campuson. Ha nem lesz elfogadható számukra a döntés, utcára vonulnak - mondta a dékán. Rostoványi Zsolt rektor és a hallgatói önkormányzat is a budai karokat támogatja.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!