szerző:
Eduline

A Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem került fel a Times Higher Education (THE)...

©

A Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem került fel a Times Higher Education (THE) felsőoktatási világrangsorára, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra. A Semmelweis és a Debreceni Egyetem a 60. helyet szerezte meg, holtversenyben egy tajvani és egy brazil intézménnyel, míg a szegedi egyetem a 93. lett.

A brit lap először állította össze a feltörekvő országok, többek között a BRICS-államok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-afrikai Köztársaság) egyetemeinek százas rangsorát. A tíz legjobb közé négy kínai, egy dél-afrikai, egy tajvani, három törökországi és egy orosz felsőoktatási intézmény jutott, dobogós helyet szerzett a Peking University, a Tsinghua University és a University of Cape Town.

A friss rangsort ugyanolyan szempontok alapján állította össze a Times Higher Education, mint a minden évben megjelenő globális felsőoktatási listát: figyelembe vették többek között a tudományos publikációk idézettségét, a kutatási eredményeket, valamint az oktatás nemzetközi megítélését.

A másik THE-rangsorra nem sikerült felkapaszkodni

A brit lap "sima" felsőoktatási rangsorára az idén sem került fel magyar egyetem - a listát harmadik éve a California Institute of Technology vezeti. A Harvard, az Oxford és a Stanford nagy csatát vívott a dobogós helyezésekért – úgy tűnik, ebben az évben a listát 2011-ig vezető Harvard, valamint az Oxford volt az erősebb.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!