szerző:
Eduline

A kollégiumokba, albérletekbe költözés előtt alaposan át kell gondolni, mit hova tesztek, mit visztek magatokkal otthonról, és mit nem, hiszen a legtöbb egyetemistának szűk hellyel kell majd gazdálkodnia. Hogyan lehet mégis otthonossá és egyúttal praktikussá varázsolni a környezetet?

1. Tárolás minimális helyen

Általában mindenkinek kevés hely jut saját dolgai tárolására, ezért minden egyes köbcentimétert ügyesen ki kell használni. Ilyenkor jönnek jól a különféle többrekeszes tárolók, amelyekben jobban elhelyezhetők a ruhák, így ügyesebben beoszthatók a szűkös polcok. Érdemes kihasználni az ágyneműtartót, illetve az asztal és az ágy alatti üres helyet, például dobozokkal vagy egy mobil ágyneműtartóval - írja a kika közleményében. 

©

2. Konyha takarékon

A műanyag dobozok jól jönnek a konyhában, hisz ezen a helyiségen szinte biztosan osztozniuk kell a lakótársaknak. Célszerű néhány tartósabb, jól záró és könnyen megkülönböztethető darabot beszerezni a hosszú távon is békés együttéléshez. Így nem a három éve hurcolt jégkrémes doboz megkopott felirata alapján kell megjegyezni, hogy melyik étel kié a közös hűtőben. A viták elkerülése végett tányérból és bögréből is érdemes olyan egyedibb darabokat vinni, amilyen jó eséllyel nincs másnak.

Túlélőcsomag kolisoknak: hét szabály, amit érdemes betartani

A napokban több tízezer elsőéves költözik be az egyetemi-főiskolai kollégiumokba - íme, hét tipp az együttéléshez. Nem barátot, hanem lakótársat kaptok A lakótárs? Az lakótárs. Ha végül úgy alakul, hogy barátok lesztek, az csak jó, de ha nem megy, nem kell erőltetni a barátkozást.

Konyhai eszközökből és edényekből nem érdemes nagyon felpakolni, mivel az albérletekben általában megtalálhatók a szükséges darabok, a kollégiumokban pedig viszonylag kevés hely jut ezek tárolására, illetve magára a főzőcskézésre is. Egy közepes méretű lábas és egy fakanál a legtöbb kollégista számára egész évben elég az egyszerűbb ételek elkészítéséhez.

3. Otthon a rengetegben

Amikor az ember mindössze néhány négyzetmétert tudhat magáénak, fontos, hogy otthonosan érezze magát benne - feldobja a szobát néhány poszter vagy kép, egy-két kisebb szőnyeg, ágytakaró, díszpárna vagy függöny.

4. Térelválasztók

Térelválasztókkal nyugodtabb zugot teremthetnek maguknak a zsúfoltabb helyeken lakó egyetemisták. Egy modern, mintás paraván jó szolgálatot tehet az egymáshoz közel elhelyezkedő ágyak közé téve. A ZH-k előtti, hajnalba nyúló tanulásnál jótékonyan árnyékolja alvó szobatársunk fekhelyét, és könnyen összecsukható, amikor inkább közösségi életet akarnánk élni. Kicsit kevésbé mobil, ellenben nagyon praktikus darab a magánszféra megteremtésére egy térelválasztó polc, melyre akár vidám, színes tárolódobozok is pakolhatók.

Kollégium helyett tíz négyzetméteres lakásban élnek a svéd diákok

Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez. Környezetbarát, olcsó nagyon trendi diákszállásokat tervezett egy svéd cég - mindössze tíz négyzetméteren.