szerző:
Eduline

Már hónap közepén elfogy a pénzetek, ezért minden jó programot ki kell hagynotok, és be kell érnetek a májkrémes kenyérrel? Tíz spórolási tipp egyetemistáknak.

Múzeum - ingyen

Ha még nem múltatok el 26 évesek, sok múzeum állandó kiállítását ingyen nézhetitek meg a hónap meghatározott hétvégéjén. Diákigazolvánnyal az időszaki kiállításokra féláron mehettek be, a hónap minden napján. A részleteket itt olvashatjátok.

Utazzatok telekocsival

A telekocsi lényege, hogy betársultok az egyedül autózók mellé, és megosztjátok a benzinköltséget. Leginkább akkor tudjátok hasznát venni, ha hétvégére hazautaztok, de a városon belül is találtok olyanokat, akik munkába menet szívesen megosztanák a kocsijukat. Összefoglalónkat itt találjátok.

Biciklizzetek

A BKV-bérlet - diákigazolvánnyal - havonta 3450 forint, a kerékpárért viszont csak egyszer kell fizetni. Már 10-20 ezer forintért találtok jó városi bringákat, a kellékekre (lakat, csengő, lámpák) pedig néhány ezer forintot kell szánnotok. Ha nem akartok saját biciklit, használhatjátok a Bubit is: az éves bérlet 18 900 forintba, a féléves pedig - 20 százalékos diákkedvezménnyel - 10 ezer forintba kerül. Hol tehetitek le a bringát az egyetem környékén? Erről és a városi biciklizés további részleteiről itt olvashattok.

©

Főzzetek

Ha a menzán vagy valamelyik kifőzdében ebédeltek, legalább 6-700 forintos kiadással kell számolnotok: ha otthon főztök, ennyiből akár két napra elegendő ételt is készíthettek. Ha hétközben nincs időtök, főzzetek többféle fogást hétvégén, és fagyasszátok le egy részét.

Egy spagettit vagy lecsót bármikor össze lehet dobni fél óra alatt, a kolis/albérletes közös főzés ráadásul nem csak pénztárcakímélő, de társasági program is. Ha mégis étterembe mennétek, a Corvinus-ELTE BTK-ELTE ÁJK háromszög olcsó helyeiről itt, illetve itt olvashattok, a BME és az ELTE lágymányosi campusához közeli olcsó éttermekről, menzákról pedig itt találjátok cikkünket.

Spóroljatok a tankönyveken

Elektronikus adatbázisok, használt könyvek, szkennelés, könyvtár - minimális idő- és energiaráfordítással tízezreket spórolhattok a tankönyveken. Részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Kávé, kávé, kávé

Több száz forint megy el a napindító kávé(k)ra? Vegyetek egy kávéfőzőt - 10-12 személyeset is találtok már háromezer forintért. Ezen kívül már csak egy termoszra, és reggelente plusz tíz percre lesz szükségetek.

Ha az automatás helyett igazi kávét innátok, szerezzetek be egy kávéfőzőt és egy termoszt
©

Szervezzetek házibulit

Feleannyiból is megúszhatjátok a bulizást, ha nem valamelyik romkocsmába vagy szórakozóhelyre mentek sörözni.

Bankoljatok okosan

Mielőtt bankot választotok - vagy váltotok -, nézzetek utána, mennyibe kerül a pénzfelvétel, és milyen bankautomaták vannak a campus környékén. Nézzétek meg, melyik banknál alacsonyabb a számlavezetési és a bankkártyadíj, mennyit kell fizetni az utalásokért. Vannak kifejezetten hallgatóknak szánt számlák, amelyek általában sokkal olcsóbbak, mint egy sima csomag.

Tanuljatok

Elvégre ezért jártok egyetemre vagy főiskolára. Ráadásul a jó jegyekkel pénzt is "kereshettek": állami ösztöndíjasként a tanulmányi ösztöndíj havi 20-30 ezer forintos segítséget jelenthet. Emellett minden nappali tagozatos hallgató pályázhat köztársasági ösztöndíjra, amely egy éven keresztül jár, havi összege pedig 34 ezer forint. Milyen ösztöndíjakra pályázhatnak az elsőéves egyetemisták? Erről itt olvashattok, az önköltséges hallgatók támogatásairól pedig itt találjátok cikkünket.

Tervezzétek meg a kiadásaitokat

Minden hónap elején határozzátok meg, hogy mire mennyit költhettek, és mennyit szeretnétek félretenni. Minden forintot írjatok fel - még a kétszáz forintos kávét is -, így a hónap végén látni fogjátok, mire megy el a legtöbb pénz, és min tudnátok spórolni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!