szerző:
Eduline

Egy szeptemberben életbe lépett módosítás miatt sok hallgató került kellemetlen helyzetbe: vagy államvizsgáznak januárban, vagy elesnek a diplomától. Van azonban olyan, akit a szakdolgozat-leadási határidő után értesítettek a módosításról. Hatalmas a felzúdulás az ügyben, az Emmi pedig vizsgálódik.

 

©

Szeptember 1-jei hatállyal lépett életbe a felsőoktatási törvény módosítása, ami miatt számos hallgató került kellemetlen helyzetbe, szinte betarthatatlan határidőket szabtak a diplomázásra. Több ezren vannak olyanok, akik bár az összes vizsgájukat letették az egyetemen, abszolváltak, ám a szakdolgozatot nem adták még le és nem államvizsgáztak.

Az ő sorsuk lett most kérdéses, a törvénymódosítás értelmében ugyanis ezeknek a hallgatóknak jövő szeptemberig le kell államvizsgázniuk, vagy lemondhatnak a diplomájukról. De nem is mindenki kapott szeptemberig haladékot, ugyanis nem mindegy, mikor kezdték az egyetemet és mikor tették le az utolsó vizsgát.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyik diákja elmondta, eddig nem volt megkötés, meddig kell lezárnia a tanulmányait, de szeptember 24-én Neptun-üzenetben értesítették, hogy mivel ő 2011 januárjában kérte ki az abszolutóriumot, így két hónapja maradt, hogy leadja a szakdolgozatát és januárban államvizsgáznia kell, vagy búcsúzhat a diplomájától. Van, aki ennél is rosszabb helyzetbe került, mire megkapta az értesítést a módosításról, addigra kifutott a határidőkből.

A legtöbb egyetemen a szakdolgozat címének leadása is határidőhöz kötött, ehhez pedig szaktanári egyeztetés is kell. A hallgatók nem azért vannak felháborodva, mert határidőt kaptak, hanem azért, mert betarthatlanok a határidők. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy az egyetemi karok hogyan bírják a rohamot, és a szaktanárok képesek lesznek-e befogadni enny "De mi vagyunk a hülyék, miért nem államvizsgáztunk, miért kezdtünk el dolgozni helyette?" - tette fel a kérdést egyikőjük. A hallgatók most már attól is tartanak, hogy a kormány kitalálja, a nyelvvizsgázást is időhöz kötik és arra is kapnak majd két hónapot, hogy középfokúzzanak.

Az Emmi a Népszabadság megkeresésére azt írta: „a különböző időben hatályba lépő felsőoktatási törvényeket és a felsőoktatási képzési szerkezet változását” figyelembe véve lényegében minden érintettnek adott a lehetőség a záróvizsga bepótlására jövő szeptemberig. Ennek ellenére a szaktárca közölte: „Érzékelve a hallgatók jelzéseit, vizsgálat tárgyává teszik ezt a kérdést.”