szerző:
eduline/mti

"Magyarország frontot nyit a felsőfokú gazdasági tanulmányokkal szemben" - ezzel a címmel közölt beszámolót a...

A 2012-es keretszámok egyik legnagyobb vesztese, a Corvinus
©

"Magyarország frontot nyit a felsőfokú gazdasági tanulmányokkal szemben" - ezzel a címmel közölt beszámolót a Handelsblatt keddi számában. A szerző, Stefan Menzel az írás alcímében kiemelte, hogy a magyar kormány a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatban is bizonyítja "látens gazdaságellenességét", amivel újabb konfliktust kockáztat az EU-val.

Menzel kifejtette: a felsőoktatásban "szélsőséges" változások mennek végbe, amelyek mindenekelőtt a gazdasági szakokat érintik. Az átalakítások miatt a "közgazdasági tanulmányok végzése (…) drága és magánjellegű foglalatossággá válik" Magyarországon. A kormány attól "sem riad vissza", hogy újabb konfliktust vállaljon az Európai Bizottsággal - tette hozzá Menzel, megjegyezve, hogy Brüsszel vizsgálhatja, nem sértik-e a munkaerő szabad mozgásának elvét a tanulmányok lezárását követő időszakra vonatkozó kötelezettségek.

Padlóra küldte a gazdasági egyetemeket és főiskolákat a kormány

Hiába ígért 2000-2400 államilag finanszírozott helyet a gazdasági képzéseket indító egyetemek és főiskolák rektorainak az oktatási államtitkárság, idén mindössze 250 közgazdasági alapszakos hallgató képzését finanszírozza az állam. A legnépszerűbb gazdasági szakokon egyáltalán nincsenek államis helyek - a csak fizetős formában induló képések listáját itt találjátok.