szerző:
Eduline

Egy tanulmány arra kereste a választ, hogyan választottak felsőoktatási szakot az érettségit tevők legjobb 10 százaléka. Preferenciáik alapján az első 10-be csak budapesti egyetemek karai kerültek. Számukra még mindig népszerűek a társadalomtudományi és bölcsészeti szakok.

Vajon milyen felsőoktatási szakokat választottak a rendszerváltás után született generáció legjobb tanulói? Erre kereste a választ tanulmányában az ELTE Pedagógiai Pszichológiai Kar Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézete.

Ehhez mintegy 38 ezer 1990 és 1997 között született, 2008 és 2015 között érettségizett fiatal pályaválasztását vizsgálták meg.

Az utóbbi években gyakran érte az a vád a kormányt, hogy kívülről avatkozik bele a felsőoktatás folyamataiba. A kutatók most arra jutottak, hogy a kormányzati döntések csak akkor képesek hatni a legjobban tanuló fiatalok pályaválasztására, ha azok épp egybeesnek a társadalmi-gazdasági folyamatokkal.

Például ha a mérnöki szakok iránti piaci kereslet nő, akkor a legjobb tanulók inkább választják ezt a pályát, és az utóbbi években a kormányzat is erre segített rá.

A központi döntések azonban nem tudnak hatni egyes, a társadalomba mélyen beágyazott területekre, mint a közgazdaság, a jog vagy a bölcsészet. Ez a generáció a tanulmány szerint jóval szabadabb és nyitottabb annál, hogy befolyásolható legyen a szakválasztása az aktuális kormányzati trendek által.

Ezek szerint a top 10 által választott legnépszerűbb képzési területeket a táblázat mutatja. A magas pontszámmal belépőknek több mint a fele három humán képzési területet(bölcsész, gazdálkodás, társadalomtudomány) választott.

 

A legnépszerűbb szakok az általános orvos, pszichológus, menedzsment, nemzetközi gazdálkodás és tanulmányok, jogász.

A legnépszerűbb 10 kar sorrendben a következő: BCE-GTK, ELTE-BTK, SE-ÁOK, BME-VIK, BCE-TK, BME-GÉK, ELTE-PPK, ELTE-ÁJK, ELTE-TTK, BME-GTK.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!