szerző:
Eduline

Eredményesnek nevezte a Közép-Európai Egyetemről (CEU) a magyar kormány képviselőivel előző nap folytatott tárgyalást Andrew Cuomo, New York állam kormányzója .

©

"Azért találkoztunk, hogy megvitassuk a CEU magyarországi folyamatos jelenlétét fenyegető új törvényt és a tanszabadság megőrzésének sürgős szükségességét. Jó haladtunk az Altusz Kristóffal, a Külgazdasági és Külkereskedelmi Minisztérium (európai és amerikai kapcsolatokért felelős) helyettes államtitkárával folytatott tárgyalásokon" - áll a New York szövetségi állam hivatalos honlapján helyi idő szerint pénteken közzétett közleményben.

"Azt várjuk, hogy gyors megoldás születik a CEU integritásának és létfontosságú oktatási missziójának garanciáit illetően" - olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés áprilisban a kormány kezdeményezésére kivételes eljárásban tárgyalta, majd elfogadta a felsőoktatási törvény azon módosítását, amely alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Palkovics elárulta, mit rontottak el a CEU-ügyben

Az oktatási államtitkár a kormánypárti Figyelőnek adott interjút. Ebben többek között azt mondja a CEU-ügyről: nem mindenben volt sikeres a CEU-törvény kommunikációja, de a sikerre e téren nem is volt sok esélyünk, hiszen szándékos félreértésen alapulnak a támadások. Palkovics szerint egyébként folynak a tárgyalások, hogy kormányközi szerződés garantálja az egyetem működését.