szerző:
Eduline

Nem pártpolitikai jellegű fórum, nincs politikai célja a Budapesti Corvinus Egyetem Tárcatükör elnevezésű...

A Navracsics-Gaudi-vitán történtekről itt nézhettek képeket
©

Nem pártpolitikai jellegű fórum, nincs politikai célja a Budapesti Corvinus Egyetem Tárcatükör elnevezésű programsorozatának - reagált Rostoványi Zsolt az elmúlt napok sajtóvisszhangjaira közleményében. Az intézmény rektora az egyetem vezetése nevében visszautasított minden dehonesztáló vagy vádaskodó megnyilvánulást.

A Budapesti Corvinus Egyetem fontos, az oktatási célokat szolgáló, a hallgatók szakmai tájékozódását segítő rendezvényként tekint az 1993 óta működő Tárcatükör sorozatra - írta a rektor, kiemelve: a rendezvényre meghívottak köre nem az egyetem értékpreferenciáit, hanem a mindenkori parlament összetételét fejezi ki.

Rostoványi Zsolt rámutatott: a Tárcatükör célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek az aktuális kormányok szakpolitikai tevékenységével, illetve az ezzel kapcsolatos ellenzéki véleményekkel. A szervezők határozott törekvése, hogy a parlamenti döntéshozatalra hatást gyakorló összes álláspont megjelenjen, mert "csak így biztosítható, hogy hallgatóink a valós helyzetet ismerjék meg, és ezek alapján alakíthassák ki véleményüket" - szögezte le.

Az egyetem vezetése éppen ezért a leghatározottabban visszautasít minden, a Tárcatükörrel kapcsolatos, politikai szándékokat feltételező, rágalmazó, dehonesztáló vagy vádaskodó megnyilvánulást - olvasható a közleményben. 

Február 16-án közmunkáról, közbiztonságról és a rendőrségről vitázott Pintér Sándor belügyminiszter és Vona Gábor Jobbik-elnök. A rendezvény elején, amikor Vona Gábor először kapott szót, egy fiatal bekiabált, hogy "rasszisták haza", egy másik pedig azt kiabálta: "munkahelyet, ne rendőrállamot", majd elhagyták az előadótermet.

Az Ifjú Demokraták aznap közleményt juttattak el az MTI-hez, amelyben azt írták: ők voltak azok, akik tiltakozásukat fejezték ki a rendezvény során. Mint közölték: mélységesen felháborítja őket, hogy "Vona Gábor személyében egy rasszista, antiszemita, saját meghatározása szerint is antidemokratikus párt" képviselője tartott előadást az egyetemen, még akkor is, ha erre a szervezők kérték őt fel.

Március 1-jén mintegy kéttucat tüntető fogadta a rendezvényre érkező Gaudi-Nagy Tamást, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, aki az este folyamán Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel vitázott. Az aulában várakozó tüntetők "STOP Jobbik" feliratú táblákkal, füttyszóval fogadták a képviselőt és azt skandálták: "rasszista", illetve hogy "náci". Gaudi-Nagy Tamás a beszélgetés elején a történtekről az újságíróknak azt mondta, odament a tüntetőkhöz, de azok nem hallgatták meg; továbbá azt is felrótta, hogy nem biztosították a rendezvény méltóságát.

A program

Az MTI-hez a rendezvény szervezői által eljuttatott II. féléves, még formálódó program szerint a Tárcatükör meghívottja március 22-én Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Ujhelyi István szocialista országgyűlési képviselő, március 29-én Martonyi János külügyminiszter és Mile Lajos LMP-s országgyűlési képviselő. Április 12-én Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Gőgös Zoltán szocialista parlamenti képviselő ütközteti érveit. A sorozatba felkérték még Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli minisztert.