szerző:
Eduline

Nem tetszett a képzés? Másra számítottáll és lelépnél az egyetemről? Ha állami ösztöndíjasként nem szeretnéd visszafizetni a képzésed díját, van néhány mentőöved.

Azt szeretném kérdezni hogy állami ösztöndíjasként egy passzív és egy aktív félév után otthagyom az egyetemet? Vissza kell fizetni valamit?

- kérdezte olvasónk. A jelenlegi jogszabályok lehetőséget bizotsítanak minden állami ösztöndíjasnak, hogy egy aktív félévet követően megszakítsák tanulmányaikat.

Ebben az esetben nem kell visszafizetni a képzésed díját. Akkor sincs baj, ha passzív féléved volt, ugyanis csak az aktív félévek számítanak. Ennek köszönhetően megmaradhat a passzív jogviszonyod, ami néhány előnyt biztosít számodra. Például, ha diákhitelt is igényeltél, a jogviszonyod miatt nem kezdődik meg a törlesztés a tavaszi félévben.

A felhasznált egy állami félév viszont levonásra kerül az államilag felhasználható félévkeretből.

Az osztatlan képzések esetében a második félév is aktív lehet, utána is el lehet hagyni fizetés nélkül a szakodat.

Így úszható meg az állami ösztöndíj visszafizetése

Nem minden esetben kell fizetni, ha abbahagyjátok az egyetemet-főiskolát. Olvasói kérdésre válaszolunk. Két félév után abba kell hagynom az államilag támogatott alapképzést, mert gyereket várok. Ilyenkor tényleg vissza kell fizetnem a két félév állami támogatásának felét? Kevés esetben úszhatja meg valaki a visszafizetési kötelezettséget, de a gyerekvállalás ezek között van.